Înaintarea în vârstă înseamnă mai mult decât încărunțirea părului, apariția ridurilor și mici pierderi de memorie. În această etapă a vieții, pot apărea și multe probleme de sănătate grave. Bolile cronice, deteriorarea sănătății cognitive, problemele mintale, malnutriția sunt doar câteva dintre obstacolele pe care le întâmpină persoanele în vârstă.
Așadar, ingrijirea persoanelor in varsta ar trebui să reprezinte o prioritate pentru ceilalți membri ai familiei sau pentru prietenii apropiați.
Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, forța lor psihică și fizică scade, iar comportamentul lor se schimbă, ajungând, în unele cazuri, să manifeste semne de instabilitate. Se vorbește în această perioadă despre Alzheimer și despre Parkinson, boli care le afectează memoria și capacitatea de gândire coerentă, precum și activitățile motorii. Din această cauză, în unele situații, membrii familiei ajung să îi privească pe bătrâni ca pe o povară. Există, însă, mult mai multe motive pentru care persoanele în vârstă merită din plin atenția celor tineri.
Au nevoie să se adapteze vremurilor moderne
Pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii reușesc cu greu să se adapteze schimbărilor care se petrec în jurul lor. De aceea, este important ca persoanele din jurul lor să îi ajute pe bătrâni să se adapteze schimbărilor și să simtă că încă aparțin unei comunități. Lucrurile simple, precum o plimbare în parc, vizionarea unui film la cinema sau o zi petrecută într-un centru comercial ar putea să îi ajute să se integreze mai bine la o lume nouă, pe care, de multe ori, nu o înțeleg. Prin astfel de mici gesturi, persoanele în vârstă nu se mai simt în plus, iar șansele de a suferi de depresie scad considerabil.
Au nevoie să fie înțelese
Persoanele în vârstă au trăit într-o altă perioadă de timp, iar sistemele lor de valori sunt diferite față de cele ale tinerilor. Având grijă de ei, noua generație poate învăța mai multe despre perioada în care părinții sau bunicii lor au trăit și valorile care erau importante în trecut. Astfel, fiecare zi ar putea fi o nouă lecție de viață.
Au nevoie de bucurii zilnice
În ciuda greutăților și a problemelor de sănătate pe care le pot avea, unii vârstnici nu își pierd simțul umorului și găsesc motive de bucurie în lucrurile simple. De aceea, a petrece timp în compania lor poate fi o adevărată experiență de viață. Unele povești și glume pe care le spun cei în vârstă îi pot face pe cei din jur să râdă ore în șir. Acest timp petrecut împreună este cu atât mai valoros, cu cât atmosfera este mai agreabilă.
Majoritatea persoanelor în vârstă au trăit vieți fascinante. Astfel, cei care au grijă de bătrâni pot învăța din experiența lor de viață și din cunoștințele și poveștile lor. Pot descoperi istoria direct de la oameni care au trăit-o. Cei care lucrează în centre de îngrijire a bătrânilor spun că acestea sunt unele dintre cele mai frumoase momente, pentru că persoanele vârstnice au o mulțime de cunoștințe de împărtășit și mult timp liber la dispoziție să facă asta.
Pentru persoanele care au nevoie de îngrijire, sprijinul celor tineri este de neprețuit. Cu o grijă adecvată și cu responsabilitate, tinerii se pot asigura că părinții sau bunicii lor își păstrează demnitatea și independența în ultimele etape ale vieții.
Sursă foto: VGstockstudio/ Shutterstock