Alergia la latex descrie un lanț de reacții alergice la substanțele din latexul natural. O alergie reprezintă o hipersensibilitate a sistemului imunitar, iar aceste reactii apar când sistemul imunitar al unei persoane reacționeaza la substantele din mediul inconjurator − în acest caz, este vorba despre latex, potrivit FarmaciaTa.ro
Simptomele reacţiilor alergice includ leziuni cutanate cunoscute sub numele de urticarie, edem al feţei sau limbii, strănut, mâncărimi ale ochilor, greaţă, vărsături şi diferite erupţii. Reacţiile alergice pot varia de la uşoare, autolimitate până la situaţii ce pot pune viaţa în pericol precum anafilaxia sau angioedemul, în care gura şi limba se pot umfla până la situaţia în care apar dificultăţi de respiraţie.
Latexul poate fi natural sau sintetic. În stare naturala, el este un suc laptos secretat de anumite plante si este format dintr-o combinatie de rășini, taninuri, uleiuri, zaharuri, proteine care se întaresc cand intra in contact cu aerul.
Latexul natural este, de obicei, alb, insa poate fi si galben, portocaliu, stacojiu.
Cum te afectează mănușile?
Simptomele reacţiilor alergice uşoare includ:
• Prurit (mâncărime) tegumentar;
• Curgerea nasului (congestie nazală);
• Erupţii tegumentare sau urticarie;
• Strănut;
• Ochi roşii, lacrimaţie, prurit ocular.
Simptomele reacţiilor alergice severe:
• Dificultăţi respiratorii;
• Ameţeală, confuzie sau lipsa conştienţei;
• Greaţă, vărsături sau diaree;
• Edem al gurii şi faringelui;
Pentru a fi mult mai facile, mănușile au pe le o pură. Pudra utilizata la manusile chirurgicale reprezinta o amenintare deoarece latexul care nu a fost indepartat se lipeste cu usurinta de pudra. In timpul folosirii, cand manusile sunt scoase frecvent, pudra este imprastiata in aer, iar atunci cand latexul este inhalat, poate cauza alergii severe.
Se pare ca expunerea frecventa si repetata la latex si la produsele din cauciuc ar fi explicatia. Din 1980 incoace, a existat o crestere dramatica la nivel mondial a alergiei la latex. O argumentare logica ar fi masurile de precautie luate pentru a preveni raspandirea bolilor infectioase. Ca urmare, utilizarea manusilor din latex este astazi raspandita pe scara larga.
Sistemul imunitar al persoanelor alergice identifica latexul ca fiind un patogen. Oamenii sensibili reactioneaza la o proteina din seva arborelui de cauciuc.
Sistemul imunitar declanseaza celulele din organism care produc imunoglobulina E (proteina asociata cu reactiile alergice). Urmatoarea data cand corpul intra in contact cu latexul, anticorpii simt si semnalizeaza sistemul imunitar pentru a elimina substante chimice, inclusiv histamina, in sange, potrivit FarmaciaTa.ro.
Tipuri de alergie la latex
Hipersensibilitatea la latex - Simptomele pot include rinita, conjunctivita, iritatie, mancarime severa, crampe, probleme gastrointestinale. Pot aparea bataile rapide ale inimii, dureri in piept, dificultati de respiratie, tensiune arteriala scazuta.
Dermatita alergica de contact - Persoanele cu acest tip de alergie au o reactie intarziata, eruptia apare dupa contactul cu latexul. Printre semne si simptome se numara aparitia unor cruste, a veziculelor, senzatia de arsura.
Dermatita iritativa - Este cea mai comuna si cea mai blanda forma. Cauzeaza mancarimi, conduce la aparitia zonelor uscate, pruriginoase. De obicei, apare pe maini in urma utilizarii manusilor.
Top 10 plante de primăvară cu multiple beneficii asupra organismului... Infecția cu noul coronavirus, indicată de un simptom ignorat de medici. Mergi urgent la doctor dacă te confrunți cu aces...