In sprijinul celor care vor sa renunte la tigara vine si dieta, ne spun cercetatorii de la Centrul Medical al Universitatii Duke (SUA). Dieta propusa de americani recomanda consumul de lapte, fructe si legume crude.
"Aceste alimente inrautatesc gustul fumului de tigara. Am ajuns la aceasta concluzie dupa ce am efectuat un sondaj la care au participat persoane care fumau de mai multi ani. Participantilor la studiu li s-a cerut sa indice alimentele sau bauturile care inrautatesc gustul tigarilor.
19% dintre subiecti au spus ca tigarile au un gust foarte rau daca beau lapte.
14% dintre respondenti au aratat ca suporta greu tigarile daca beau sucuri de fructe.
16% dintre subiecti au declarat ca nu pot sa fumeze daca inainte au mincat fructe sau legume crude. Cei care vor sa renunte la fumat ar fi bine sa includa in dieta lor cite un pahar cu lapte rece zilnic si sa excluda berea.
De asemenea, ar fi bine sa manince cit mai multe fructe si legume crude", precizeaza prof. Joseph McClernon, coordonatorul studiului, intr-un material publicat in revista Nicotine and Tobacco Research.
Cafeaua si alcoolul
44% dintre participantii la studiu au spus ca bauturile alcoolice imbunatatesc gustul fumului de tigara. Iar 45% dintre ei au afirmat acelasi lucru despre bauturile care contin cofeina: cafeaua sau bauturile pe baza de cola. Astfel se explica de ce dorinta de a fuma este mai intensa la o cafea sau in fata unei beri.
"Renuntarea la fumat nu este o incercare tocmai usoara. De aceea, includerea laptelui, legumelor si fructelor in dieta si eliminarea alcoolului, cafelei, a bauturilor pe baza de cola nu sint suficiente pentru a renunta definitiv la tigari. Dieta este in plan secund.
Ca sa scape de viciu, un fumator are nevoie in primul rind de multa vointa, apoi poate folosi substituentii de nicotina: guma, plasturi, tablete", arata prof. Joseph McClernon. Plante ca pedicuta, obligeana, menta, salvia, podbalul sint recomandate, de asemenea, pentru a taia pofta de tigara.
Vitamine si minerale
Legumele si fructele crude vin cu un plus de vitamine, care fac mai usor de suportat lipsa nicotinei. Vitaminele A, C, B6 si B12 din fructe si legume le sint de mare ajutor celor care vor sa renunte la fumat. In acelasi timp, vitaminele si mineralele reduc efectele nefaste ale fumatului asupra sanatatii.
Nutritionistii ne atrag atentia ca riscurile pe care le presupune fumatul sint foarte mari in conditiile dietei moderne. "Dieta moderna este bogata in grasimi saturate de origine animala, dar saraca in proteine cu valoare biologica ridicata.
Omul modern bea mult alcool si fumeaza la fel de mult. In aceste conditii, riscurile pe care le presupune fumatul sint cu atit mai mari. In metabolismul uman sint generate cantitati mari de radicali liberi periculosi pentru sanatate. Radicalii liberi sint deseuri celulare, produse, pe de o parte, de organismul uman, iar, pe de alta parte, de fumat, poluare, radiatii.
Radicalii liberi sint la originea multor boli: ateroscleroza, trombozele coronariene, hemoragiile cerebrale, cancerele. Radicalii liberi pot fi neutralizati doar cu ajutorul antioxidantilor: vitamine si minerale.
Fumatorii sint expusi atacurilor radicalilor liberi, deoarece fiecare tigara distruge cantitati insemnate din cei mai puternici antioxidanti: vitaminele A, C, E si seleniu", arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Statistici
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fumatul omoara anual aproape 5 milioane de persoane. Statisticile arata ca o treime din populatia de virsta adulta a planetei fumeaza. Cei mai multi fumatori sint inregistrati in Mongolia, unde 67,8% dintre locuitori sint fumatori.
O tigara contine mai mult de 40 de substante cancerigene. Cel mai toxic este fumatul dimineata pe nemincate. O tigara fumata dimineata pe stomacul gol face cit zece tigari fumate in cursul zilei.
Citeste jurnalul.ro
Prunele se lupta cu anemia... VIDEO! Scapa de tulburarile de somn!...