Cel mai comun motiv pentru a fi vegan este angajamentul etic sau convingerea morala in ceea ce priveste drepturile animalelor, mediul inconjurator, sanatatea umana si grijile religioase sau spirituale.
Pe cand vegetarianismul este o dieta - limitandu-se la alimentatie, veganismul este un stil de viata. Spre deosebire de vegetarianism, din punct de vedere dietetic, veganismul exclude: mierea, produsele lactate si ouale, iar din punct de vedere filosofic veganismul interzice folosirea a orice fel de produs animal, fie haine sau alte accesorii.
Dietele vegane (numite cateodate vegetariene stricte sau pure) sunt indicate pentru descresterea riscului de infarct miocardic, cancer de colon, colesterol ridicat, tensiune arteriala ridicata, cancer de prostata etc.
Dietele vegane pregatite corespunzator sunt sanatoase si satisfac nevoile nutritionale. Totusi, daca sunt prost preparate, pot avea drept consecinta niveluri scazute de calciu, iod, vitamina B12 si vitamina D.
Veganii sunt, in acest caz, incurajati sa ia suplimente alimentare, dupa nevoi.
O vegana convinsa este Alicia Silverstone ce a jucat in Clueless si a colaborat cu Aerosmith. Ea este atat de convinsa incat a scris si o carte - The kind diet - ce este gata sa iasa din tipar.
Insa la Hollywood fenomenul vegan a cunoscut faima si a luat amploare in anii 90. Printre adeptii acestui stil de viata sunt si Pamela Anderson, Charlize Theron si Natalie Portman.
Pentru ca viata vegan-ilor sa nu fie atat de linistita, au inceput sa ia nastere fel de fel de teorii. Una dintre ele ar fi aceea ca acest regim poate diminua fertilitatea.
Un studiu efectuat in Statele Unite a comparat procentul de gemeni ce au fost nascuti din trei grupuri distincte de femei: cele vegane, cele vegetariene si cele omnivore.
Concluzia a fost ca femeile vegane nasc de cinci ori mai putin gemeni decat femeile care consuma si produse lactate. Dar acest lucru nu inseamna ca femeile care adopta acest stil de hrana ar deveni mai putin fertile decat celelalte, din contra, o femeie ce elimina din alimentatie produsele animale are sanse mai mari de a concepe un copil. Si iata de ce:
- prin eliminarea produselor animale o femeie poate avea ovulatii mai regulate datorita stabilizarii nivelului hormonilor.
De asemeneaa, dietele cu continut ridicat de fibre ajuta corpul sa elimine estrogenul in exces si protejeaza organismul de hormonii de crestere
- acest stil de viata mentine sanatatea ovarelor, eliminand posibilitatea aparitiei sindromului ovarelor prochistice si a endometriozei
- zaharurile simple din lactoza sunt toxice pentru ovare
Insa specialistii ne recomanda adoptarea regimului ovo-lacto-vegetarian ori macar lacto-vegetarian.
Dieta vegan este pretentioasa din punct de vedere nutritional datorita caracterului restrictiv. Intotdeauna cand doriti sa urmati o dieta, este bine sa consultati un nutritionist.
urmareste si Euforia tv
Redobandeste-ti vederea prin terapii complementare!... Ceai verde pentru o silueta de vis...