Live acumChefi la Cutite
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

E bine să mâncăm ouă? Sunt dăunătoare sau superalimente? Iată ce spune nutriționistul Gianluca Mech!

Părerile referitoare la consumul de ouă sunt împărțite. Dacă unii sunt de părere că acestea afectează în mod negativ sănătatea, alții le descriu drept superalimente. Care este însă adevărul? Iată ce spune nutriționistul italian Gianluca Mech.

Nutriționistul Gianluca Mech oferă sfaturi utile pentru sănătate

Ouăle se încadrează în seria alimentelor ce ar trebui clasificate drept superalimente. Asta deoarece conțin numeroase substanțe nutritive, unele dintre ele care se găsesc rar în alte alimentele.

Ouăle, bogate în aminoacizi esențiali

„Ouăle sunt considerate superalimente din punctul de vedere al aminoacizilor esențiali pe care îi conțin. Aminoacizii esențiali sunt cei pe care organismul nostru nu îi poate produce singur, astfel că e nevoie să îi obținem prin alimentație. Din acest motiv, ouăle au o valoare biologică foarte mare.

citește și: Nutriționistul Gianluca Mech: „Mâncăm săptămânal 5 grame de plastic fără să știm!”

În plus față de acești aminoacizi esențiali, ele mai conțin:

• Grăsimi mono- și polinesaturate

• Omega 6 și Omega 3

• Colină, care ajută la controlul nivelului de colesterol din sânge și protejează funcția hepatică. De asemenea, este importantă pentru buna funcționare a sistemului nervos. Consumul regulat de ouă este asociat cu performanțe mai bune ale creierului

• Metionină și cisteină, antioxidanți prețioși care combat acțiunea radicalilor liberi

• Vitaminele A, D, E, K

• Minerale importante precum fier, fosfor, potasiu, seleniu, zinc, magneziu”, explică Gianluca Mech.

E bine să mâncăm ouă? Sunt dăunătoare sau superalimente? Iată ce spune nutriționistul Gianluca Mech!

Nutriționistul Gianluca Mech oferă sfaturi utile pentru sănătate

Câte ouă e recomandat să mâncăm?

Ei bine, în ciuda faptului că sunt atât de bogate în aminoacizi, vitamine și antioxidanți, trebuie să ținem cont de faptul că ouăle trebuie consumate cu măsură.

„Cu toate acestea, este indicat să nu consumi mai mult de patru sau cinci ouă pe săptămână. Iar pentru sportivi, maximul urcă la 6-7 ouă pe săptămână”, recomandă specialistul.

Cum e bine să gătim ouăle?

Cu siguranță există moduri mai sănătoase și altele mai puțin sănătoase de pregătire a meselor ce conțin ouă.

citește și: Ce este dieta fito-ketogenică Gianluca Mech, noul mod de a slăbi sănătos 6 kilograme în 20 de zile

„Ouăle se pot mânca fierte sau poșate. Le putem consuma ca atare, la micul dejun, sau le putem adăuga în salate. E recomandat să evităm însă prăjirea lor în ulei. Putem, de asemenea, să optăm pentru o omletă de albușuri”, explică nutriționistul.

Putem mânca ouă la cină?

„Poți consuma un ou la cină. Acesta este ușor de digerat și oferă senzația de sațietate”, dezvăluie Gianluca Mech.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciati nutritionisti, la nivel international, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson- Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat in trecut doua campanii importante impotriva obezitatii, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste inmultirea cazurilor in randul copiilor si al adolescentilor. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansata alaturi de Ivana Trump, iar in Europa alaturi de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

Recomandari