Antena Căutare

Enterocolita, boala verii. Cum o tratăm și ce alimente putem consuma

Enterocolita este considerată boala verii din cauza frecvenței cu care apare în sezonul estival, mai ales la copii, dar și la adulți. Care sunt simptomele, tratamentul și alimentele permise în enterocolită

Enterocolita

Enterocolita este considerată boala verii din cauza frecvenței cu care apare în sezonul estival, mai ales la copii, dar și la adulți. Care sunt simptomele, tratamentul și alimentele permise în enterocolită

Enterocolita este o tulburare gastrointestinală infecțioasă, ce are simptome destul de agresive, cum sunt crampele intestinale, vomă și scaune moi. Însăși denumirea afecțiunii implică inflamarea intestinului subțire (enteritis) și a colonului (colitis). Deși poate avea mai multe cauze, bacteriile sunt principalele vinovate de declanșarea enterocolitei.

Care sunt cauzele apariției enterocolitei

Enterocolita este cauzată adesea de bacterii cum sunt E. coli, Salmonella sau Shigella sau de adenovirusuri, enterovirusuri sau rotavirusuri.

Enterocolita se poate face din cauza consumului de alimente contaminate care nu au fost preparate termic sau nu au fost depozitate în condiții corespunzătoare. De asemnenea, foarte frecvent în timpul verii, prin ingerarea de apa contaminată, de exemplu, apa din piscină contaminată cu materii fecale eliminate de o persoană infectată.

Infecțiile care produc enterocolită se transmit ușor de la o persoană la altă, mai ales dacă persoană infectată nu s-a spălat pe mâini după ce a mers la baie și a eliminat scaune contaminate. Totodată, enterocolita poate fi dobândită și după contactul cu animalele purtătoare de bacterii dăunătoare.

Tratamentul enterocolitei

Tratamentul cu antibiotice în enterocolită nu este întotdeauna indicat, deoarece poate afecta flora intestinală.

În plus, tratamentul cu antibiotice în enterocolită nu va ajuta în cazul unor simptome precum diareea sau vărsăturile, care nu vor dispărea astfel. De aceea, este indicat că acest tip de tratament să fie administrat doar la recomandarea și sub supravegherea medicului gastroenterolog.

Există și situații în care antibioticele sunt necesare; de regulă, acestea sunt cele în care enterocolită are cauze bacteriene și prezintă riscul de localizare extraintestinala sau bacteriemie. Antibioticele mai sunt folosite și pentru tratarea sugarilor cu coproculturi pozitive sau a copiilor din colectivități.

Crampele intestinale pot fi eradicate cu medicamente antispastice. Acestea trebuie administrate doar la recomandarea și sub supravegherea medicului, la fel că medicamentele pentru tratarea vărsăturilor. Se poate folosi comprese cu apă caldă pentru calmarea crampelor intestinale.

Tratament de hidratare în enterocolită

Pentru prevenția deshidratării și a pierderilor de electroliți, este foarte important că persoanele care suferă de enterocolită să consume lichide și, la nevoie, săruri de rehidratare. Se pot consumă apa, ceaiuri neîndulcite și supe de legume care nu au o aciditate mare (morcov, țelină, rădăcină de pătrunjel).

Alimente permise în enterocolită

Regimul alimentar pentru enterocolită este destul de strict, cu atât mai mult cu cât simptomele de greață și diaree sunt persistente. Orezul, carnea fiartă, brânză proaspătă, supă de legume (nu cartoful care fermentează) și bananele sunt singurele alimente permise în primele 2-3 zile de la debutul simptomelor.

În următoarele zile regimul poate fi diversificat progresiv, însă se vor evită alimentele care provoacă aciditate gastrică, așa cum sunt legumele sau fructele proaspete, cu excepția bananelor.

Timp de câteva zile după ameliorarea simptomelor vor fi evitate în continuare alimentele picante și cele grase, prajelile și băuturile care conțin alcool sau cofeină. De asemenea, nu sunt recomandate alimentele care pot provocă balonare, așa cum sunt varza, broccoli, mazărea, lintea, fasolea sau conopidă.

Prevenirea enterocolitei

Deoarece microorganismele care duc la apariția enterocolitei se transmit cu ușurință de la o persoană la altă, prin contact direct sau indirect, este esențială igiena mâinilor. Deși este obligatoriu să ne spălam pe mâini cu apa și săpun de fiecare dată când folosim toaleta, sunt persoane care nu țin cont de acest lucru.

În ceea ce privește alimentele care pot fi contaminate, acestea trebuie preparate termic corespunzător și depozitate în condiții optime, la rece, în special pe timpul verii, când se pot altera mai ușor. Fructele și legumele trebuie întotdeauna spălate bine cu apa curată înainte de consum.

De asemenea, trebuie să fim atenți la apa mării sau la cea din piscină și să evităm înghițirea chiar și a unei cantități mici de apă ce poate fi contaminată.

Citește și: Remedii eficiente pentru balonare și indigestie

Surse: mayoclinic.org.

Câte ore trebuie să dormi în fiecare noapte pentru a-ţi menţine o greutate optimă?... Ce înseamnă dacă ai aceste puncte pe piele? Semnul te trimite imediat la medic!...
Alimentul care are puternic efect inflamator. Mulți români îl manancă la cina fară să știe riscurile
Specialiștii au dezvăluit care este alimentul care are un puternic efect inflamator. Se pare...
Horoscopul zilei de 29 martie 2023. Taurii iau o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 29 martie 2023 aduce schimbări în viața nativilor din zodia Taurului....
Parteneri
Filme noi care apar în luna aprilie 2023. Producții pe care nu trebuie să le ratezi
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x