Antena Căutare

Exercitii care ne scapa de cocoasa

Cifoza (cocoasa) este o afectiune a coloanei vertebrale despre care ofera lamuriri medicul Sebastian Diaconescu, medic specialist la Institutul National de Medicina Fizica, Recupe­rare si Balneoclimatologie din Bucuresti. Specialistul avertizeaza ca, fiind o afectiune care in faza incipienta nu are simptome, ea poate evolua silentios, modificand aspectul corpului.

„In unele cazuri, unii pacienti sepot plange de dureri de spate. In timp, semnele de spate cifotic sunt clare: umerii par mai rotunzi, iar coloana superioara este curbata fata de normal", spune medicul consultat de Jurnalul de sanatate.

Majoritatea pacientilor se prezinta la medic abia dupa ce sesizeaza ca postura corpului e considerabil modificata. Complicatiile dezvoltate prin cifoza includ durerea cronica de spate, deformarea progresiva si chiar deficiente neurologice.
Durerea cauzata de cifoza este asociata cu activitatea si se remite in repaus.

In ceea ce priveste deformarea spatelui din acelasi motiv (cifoza), de cele mai multe ori, familia pacientului este cea care atrage atentia asupra posturii incorecte.

Tipuri de cifoza

Exista mai multe tipuri de cifoza: congenitala, functionala sau structurala. Medicul avertizeaza ca persoanele inalte, slabe, cu hipotonie (scadere a tonusului muscular) sunt predispuse la cifoza.

De asemenea, cifoza poate aparea la persoanele care au o postura necorespunzatoare (stau cocosati) sau care isi desfasoara activitatea zilnica in pozitii necorespunzatoare.

Cifoza congenitala este prezenta de la nastere. Este o afectiune care se corecteaza greu, cu corset. Cifoza rahitica apare de timpuriu (3-4 ani), din cauza unei hipotonii musculare, in timp ce, la adolescenti, se poate instala o cifoza grava, considerata tulburare de crestere.

Exista situatii in care cifoza (cocoasa) apare la adolescentele carora incep sa le creasca sanii. Unele tinere se simt jenate de atentia indreptata asupra sanilor si se cocoseaza, incercand sa-i ascunda. Sunt si tinere carora sanii le cresc foarte repede si foarte mult. In consecinta, pe masura ce sanii se dezvolta incep sa stea din ce in ce mai cocosate. Pozitia poate deveni obisnuita si curbura definitiva. Cifoza de acest tip e rar dureroasa, dar, nefiind o postura naturala, curbura poate pune probleme pe masura ce copilul se maturizeaza. Majoritatea copiilor scapa de cocoasa, coloana lor vertebrala indreptandu-se pe masura ce cresc.

Exista si alte tipuri de cifoza: reumatica, aparuta in urma unei poliartrite reumatoide, paralitica, provocata de paralizia la nivelul coloanei vertebrale, sau traumatica.

O data cu inaintarea in varsta, se poate instala un alt tip de cifoza cauzata de osteoporoza. Aceasta cifoza apare, foarte frecvent, cand o vertebra se rupe din cauza osteoporozei, a unei tumori sau infectii.

Uneori, cifoza poate fi corectata exclusiv prin mijloace kinetice. Prin urmare, medicul Sebastian Diaconescu, impreuna cu profesor doctor Eugen Caracas, kinetoterapeut principal la Institutul National de Medicina Fizica, Recuperare si Balneoclimatologie, recomanda mai multe exercitii fizice.

sursa: jurnalul.ro
foto: siwviktoria.com

VIDEO! Cum se trateaza astenia de primavara... Fitness cu greutati pentru elasticitatea muschilor pectorali...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 18 noiembrie 2024. Iuliana și Gabi au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 18 noiembrie 2024. Iuliana și Gabi au câștigat suma de 25000 de lei Luni, 18.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x