Proprietatile curative si purificatoare ale uleiurilor eterice sunt cunoscute de peste 6.000 de ani. Redescoperirea beneficiilor lor este o tendinta de recapatare a echilibrului, dereglat de ritmul agitat al vietii contemporane.
Aromaterapia era intens folosita in viata cotidiana in Antichitate pentru dezinfectarea aerului din incaperi, intretinerea tenului, bai aromatice, aromatizarea lenjeriei, aromele fiind adaugate in bucate si in vin.
Timp de secole uleiurile esentiale au fost considerate un simbol al bogatiei si cele mai scumpe daruri.
Multe din secretele aromaterapiei au disparut, din pacate, in negura trecutului. La inceputul secolului XX, chimistul francez R.M. Gattefosse, lucrand in laboratorul sau, si-a ars accidental mana si a inmuiat-o in vasul alaturat cu ulei de lavanda.
Spre mirarea sa, arsura s-a vindecat rapid, fara a lasa cicatrice. A inceput sa studieze atent proprietatile uleiului de lavanda, iar rezultatele cercetarilor le-a publicat in lucrarea „Aromaterapia".
Proprietatile uleiurilor eterice:
- Sunt antibactericide, antiinflamatoare si antiseptice.
- Actioneaza pozitiv asupra sistemului nervos.
- Influenteaza benefic emotiile si sanatatea psihica.
- Au efecte dermatologice si cosmetice pozitive, restabilind si protejand sanatatea tenului si a parului.
- Reinnoiesc mecanismul de autoreglare al organismului.
Sfatul specialistului:
Angela Laur, Medic dermatolog, aromaterapeut, directorul companiei de produse cosmetice si farmaceutice "Vivasan"
„Uleiurile eterice trateaza foarte multe afectiuni si, fara exceptie, nu au actiuni secundare negative, nu provoaca dependenta si nu deregleaza procesele fiziologice ale organismului.
Aromaterapia poate fi folosita autonom sau impreuna cu alte metode de tratament nemedicamentoase (psihoterapia, balneoterapia, fizioterapie, masaj, reflexoterapie) si medicamentoase in diverse etape de tratament. Cercetarile stiintifice au demonstrat ca uleiurile eterice (busuioc, lamiie, lavanda, eucalipt) combinate cu antibioticele cresc eficienta celor din urma de 4-10 ori.
Unii specialisti homeopati considera ca aromaterapia este incompatibila cu homeopatia, altii le combina cu succes. Aromaterapia poate fi aplicata acasa, in institutii prescolare si scolare, in policlinici, centre stomatologice, statiuni balneare, fiind utila in profilaxia primara la persoanele sanatoase si la persoanele cu factor de risc pentru diverse afectiuni, in perioada epidemiilor de gripa si a diverselor infectii ale copiilor.
Foarte importanta pentru medic si pacienti este calitatea esentelor folosite. Pentru aromaterapie se utilizeaza doar uleiuri eterice 100% naturale, fabricate prin metoda distilarii cu vapori de apa, presare la rece sau metoda absorbtiei, fara diluanti chimici.
In practica mea de aromaterapeut, utilizez doar arome de calitate superioara, fabricate in Elvetia pentru aromaterapia profesionala. Doar specialistul aromaterapeut are voie sa recomande administrarea interna a uleiurilor eterice."
Uleiuri de uz intern si extern frecvent folosite
- Uleiul eteric de busuioc tonifica sistemul nervos, combate surmenajul, anxietatea, depresiile, cefaleea si este eficient in afectiunile respiratorii: astm, bronsita, raceala si tuse. Investigatii recente au evidentiat efectul antibactericid al acestuia fata de microorganisme, micoze, micoplasmele pneumoniei, streptococi. Busuiocul reduce intensitatea reactiilor alergice, amelioreaza permeabilitatea cailor respiratorii la bolnavii cu bronsita obstructiva si este un antioxidant puternic.
- Uleiul eteric de rozmarin este cel mai pretios in aromaterapie, cunoscut si ca „elixirul tineretii". Este eficient ca analgezic si antiseptic cu actiune imunostimulatoare si antioxidanta.
Este un bun remediu in tratarea afectiunilor respiratorii, dar este eficient si in suprasolicitarea intelectuala ddeoarece imbunatateste memoria si atentia. Rozmarinul este „iarba inimii", deoarece normalizeaza circulatia sangvina coronariana si atenueaza fenomenele de ischemie a miocardului.
Baile aromatice cu ulei de rozmarin reprezinta un mijloc excelent de intinerire: amelioreaza starea tegumentelor, stimuleaza regenerarea celulara, favorizeaza curatarea organismului de reziduuri, inlatura durerile musculare.
Metodele de folosire a uleiurilor eterice:
- Aromacandela
- Inhalari
- Bai aromatice
- Comprese
- Frictiuni
- Masaj
- Imbogatirea articolelor cosmetice
Precautii!
- Inainte de utilizare verifica daca nu esti alergic la uleiul folosit!
- Uleiurile eterice vor fi excluse in caz de intoleranta a aromei (mai ales in sarcina)!
- In afectiuni cardiace, astm bronsic si stari astmatice se va consulta medicul!
- Seria de aromaterapie nu va depasi 3 saptamani!
- Nu supradoza uleiul folosit!
citeste si revista Felicia
foto: www.indianincense.in