Antena Căutare

Gastrita, suferinta inainte si dupa masa

Un diagnostic des intalnit pe buzele oamenilor este gastrita. E si o exagerare, un diagnostic prea usor comunicat, dar si un verdict dat chiar de pacient, o etichetare a unor dureri de burta, fara ca un medic sa stabileasca cum ca e vorba despre aceasta boala.

Care este, de fapt, povestea acestei suferinte? Gastrita este o inflamatie. De altfel, orice inflamatie este denumita de cuvinte care se termina in literele „ita".

Gastrita este o inflamatie aparuta in mucoasa gastrica, in mucoasa stomacului. Inflamatia gastrica poate fi cu simptome, adica cu semne sau fara simptome. Este o manifestare tacuta. Gastritele pot fi incadrate in clasa „acuta" sau in clasa „cronica".

Gastrita acuta inseamna inrosirea mucoasei ce tapeteaza stomacul, dar apar si edeme si eroziune, adica o roadere a mucoasei. Una dintre cauzele frecvente de ivire a unei gastrite acute este utilizarea de medicamente din diverse categorii. Printre cele mai vinovate sunt medicamentele antiinflamatoare steroidiene sau nesteroidiene (de exemplu, aspirina) folosite in bolile reumatice. Dar si alte medicamente duc la gastrite acute, medicamentele pe baza de fier sau citostaticele din terapiile cancerului, mai ales citostaticele luate pe cale bucala.

Gastrita mai apare in urma unor traumatisme, ca strivirile sau arsurile, sau ca urmare a unui soc septic, a unei invazii bruste de microbi. Gastrita acuta apare si in insuficienta renala, boala grava de rinichi cand creste uremia.

Frecvent, gastrita acuta se instaleaza cand isi face de cap acel microb Helicobacter pillori, care provoaca si ulcer. Gastrita cronica este cea permanenta, cel mai adesea fiind produsa de microbul Helicobacter. Dar si unele dereglari in imunitate, adica o boala autoimuna, duc la gastrita cronica, atunci cand propriii anticorpi lovesc in celulele din stomac care produc acid clorhidric si vitamina B 12.

Care sunt simptomele care anunta gastritele? Simptomele gastritelor sunt diverse si se suprapun peste semnele de ulcer. In gastrite apar dureri inainte de masa, dar si in timpul mesei, de vina fiind Helicobacter. Durerea continua si dupa masa, intre o ora si o ora si jumatate. Bolnavul de gastrita are senzatia de burta plina si se satura imediat, dupa cateva inghitituri, iar dupa masa e balonat.

Citeste si Jurnalul National!

sursa foto: sciencephoto.com

3 obiceiuri proaste din cauza carora te ingrasi... VIDEO! Vitamina C...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x