- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Care este, de fapt, povestea acestei suferinte? Gastrita este o inflamatie. De altfel, orice inflamatie este denumita de cuvinte care se termina in literele „ita".
Gastrita este o inflamatie aparuta in mucoasa gastrica, in mucoasa stomacului. Inflamatia gastrica poate fi cu simptome, adica cu semne sau fara simptome. Este o manifestare tacuta. Gastritele pot fi incadrate in clasa „acuta" sau in clasa „cronica".
Gastrita acuta inseamna inrosirea mucoasei ce tapeteaza stomacul, dar apar si edeme si eroziune, adica o roadere a mucoasei. Una dintre cauzele frecvente de ivire a unei gastrite acute este utilizarea de medicamente din diverse categorii. Printre cele mai vinovate sunt medicamentele antiinflamatoare steroidiene sau nesteroidiene (de exemplu, aspirina) folosite in bolile reumatice. Dar si alte medicamente duc la gastrite acute, medicamentele pe baza de fier sau citostaticele din terapiile cancerului, mai ales citostaticele luate pe cale bucala.
Gastrita mai apare in urma unor traumatisme, ca strivirile sau arsurile, sau ca urmare a unui soc septic, a unei invazii bruste de microbi. Gastrita acuta apare si in insuficienta renala, boala grava de rinichi cand creste uremia.
Frecvent, gastrita acuta se instaleaza cand isi face de cap acel microb Helicobacter pillori, care provoaca si ulcer. Gastrita cronica este cea permanenta, cel mai adesea fiind produsa de microbul Helicobacter. Dar si unele dereglari in imunitate, adica o boala autoimuna, duc la gastrita cronica, atunci cand propriii anticorpi lovesc in celulele din stomac care produc acid clorhidric si vitamina B 12.
Care sunt simptomele care anunta gastritele? Simptomele gastritelor sunt diverse si se suprapun peste semnele de ulcer. In gastrite apar dureri inainte de masa, dar si in timpul mesei, de vina fiind Helicobacter. Durerea continua si dupa masa, intre o ora si o ora si jumatate. Bolnavul de gastrita are senzatia de burta plina si se satura imediat, dupa cateva inghitituri, iar dupa masa e balonat.
Citeste si Jurnalul National!
sursa foto: sciencephoto.com
3 obiceiuri proaste din cauza carora te ingrasi... VIDEO! Vitamina C...