Pe langa curatarea atenta a dintilor si a aparatului, specialistii recomanda un regim alimentar special, compus din alimente cat mai moi si usor de mestecat. In cazul in care vrei sa consumi un fruct tare, precum un mar, este indicat ca mai intai sa il tai in bucatele mici.
Mai mult decat atat, ticurile si obiceiurile ce solicita dantura (rosul unghiilor, taierea etichetelor sau deschiderea capacelor sticlelor de suc) sunt interzise cu desavarsire, intrucat acestea pot afecta bracketii.
Descopera, in cele ce urmeaza, tot ce trebuie sa stii despre igiena orala corecta pe durata unui tratament ortodontic si despre ingrijirea unui aparat dentar!
- Pe parcursul unui tratament cu aparat dentar, una dintre necesitati este sa te speli pe dinti obligatoriu dupa fiecare masa sau gustare, iar periutele folosite trebuie sa aiba perii moi sau foarte moi. Poti incepe curatarea prin clatirea gurii cu apa din abundenta, astfel incat resturile alimentare sa se desprinda mai intai de bracketii aparatului.
Periaza apoi fiecare dinte incepand cu linia gingiei si continuand in jurul bracketilor, iar durata periajului ar trebui sa depaseasca 3 minute. Pentru zonele mai greu accesibile, foloseste periute interdentare - acestea pot patrunde foarte usor printre bracketi si sub arcul aparatului dentar, fara a traumatiza tesutul gingival.
- Periuta de dinti poate acumula foarte multe bacterii, asadar este indicat sa o schimbi la cel mult doua luni. In plus, poti folosi tablete de identificare a placii bacteriene de 3 ori pe saptamana. Modul de utilizare al acestor tablete este foarte simplu: trebuie sa introduci tableta in gura si sa o plimbi pe toata suprafata dintilor si gingiilor cu ajutorul limbii si al salivei.
Scuipa apoi saliva si clateste gura cu apa. Zonele colorate in rosu de pe suprafata dintilor vor indica prezenta placii bacteriene, aceasta fiind cauzata de un periaj insuficient sau necorespunzator. Drept urmare, spala-te pe dinti pana cand acele pete vor disparea complet.
- Pentru a asigura o igiena optima a cavitatii bucale atunci cand porti aparat dentar, poti include in curatare si dusul bucal sau ata dentara speciala pentru aparate. Aceasta ata trebuie folosita cel putin zilnic pentru a curata zonele dintre bracketi si de sub arc.
- Dupa cum ai putut citi mai sus, alimentele tari trebuie evitate, iar aici sunt incluse nu numai fructele tari, ci si alunele, nucile sau preparatele de patiserie cu coaja groasa. In plus, trebuie sa eviti consumul gumei de mestecat, a caramelelor si a produselor alimentare bogate in zahar. Toate acestea pot provoca desfacerea cimentului dentar de sub benzi, ruperea bracketilor si a tuburilor atasate unui aparat dentar, curbarea sarmelor si alte neplaceri.
- Pentru a tine la distanta gingivita si alte afectiuni periculoase, asculta sfaturile medicului si nu amana programarile periodice la cabinetul stomatologic! Acestea pot ajuta la observarea din timp a oricarei afectiuni de natura stomatologica.
Un aparat dentar de calitate, montat de un specialist cu experienta, iti va putea oferi o multime de beneficii. Singura conditie, insa, este sa urmezi regulile de igiena orala corespunzatoare pe intreg parcursul tratamentului si sa adopti un stil de viata sanatos. In cazul in care doresti sa te bucuri de sfaturile unui medic ortodont cu experienta in domeniu si care sa-ti poata oferi cele mai moderne, estetice si eficiente solutii de tratament, programeaza chiar azi o vizita la clinica stomatologica Dental Excellence!