- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Un nou studiu spaniol arată că femeile însărcinate ar trebui să facă mișcare. Nu numai că au demonstrat, medicii le încurajează pe gravide să recurgă la exerciții fizice. Asta după ce s-a constat că mișcarea pot avea avantaje atât pentru mamă, cât și pentru copil.
Autoarea studiului, María Perales de la Universitatea Camilo José Cela, spune că, deși mișcarea aduce numai beneficii mamelor și feților, procentul femeilor care fac exerciții fizice, în timpul sarcinii, este foarte scăzut. Asta din cauză că mamele au incertitudini cu privire la mișcarea realizată în peroada sarcinii. Astfel, ele evită cee ce li se pare că le-ar aduce probleme de sănătate.
Echipa care a făcut cercetări a descoperit că există dovezi științifice care arată că mișcarea moderată a unei femei gravide este nu numai sigură, ci și benefică. Împiedică creșterea în greutate, a mamei și chiara fătului (există bebeluși care se nasc cu o greutate mai mare de 4 kilograme), preeclamsia, diabetul gestional, durerile de spate, durerile pelviene, urinarea involuntară.
În plus, cercetătorii mai adagugă că, atâta vreme cât femeia însărcinată nu are niciun motiv medical sau obstetric, pentru a face mișcare, ele nu riscă să aibă o naștere prematură. Iar, desigur, fătul nu va avea nici el de suferit.
Medicii recomandă doamnelor însărcinate, care fac mișcare, să continuie cu exercițiile fizice. Iar pe cele care nu sunt, încă, încântate de ideea de mișcare, să înceapă să ia în considerare punctul de vedere al doctorilor obstetricieni.
În conformitate cu recomandările Colegiului American de Obstetrici și Ginecologi (ACOG), echipa face, de asemenea, sugestii cu privire la exercițiile pe care ar trebui să le facem, în timpul sarcinii.
De asemenea, ei atrag atenția asupra perioadei. Activitatea fizică poate fi începută între săptămâna a noua și a douăsprezecea de sarcină până în săptămânile 38-39. Doctorii spun că indicat ar fi trei sau patru sesiuni pe săptămână, combinând atât mișcarea aerobică, ușoară, cât și mișcări de rezistență, fiecare sesiune având durata de la 45 la 65 minute.
Intensitatea exercițiilor ar trebui să fie întotdeauna moderată, deși acest lucru ar trebui, de asemenea, analizat pentru fiecare femeie și controlat pe tot parcursul sesiunii.
Echipa a adăugat că, deși Pilates și yoga sunt, adesea, recomandate femeilor însărcinate, ele nu sunt, de fapt, niște mișcări fizice. Ele oferă un beneficiu sănătății mintale.
De eviatat mișcările obositoare, și dure, salturile, ridicarea greutăților. Pot crește riscul de hipotermie, deshidratare sau flux sanguin uterin redus, ceea ce ar pune în pericol sănătatea fătului .
Constatarile au fost publicate in Jurnalul American de Medicină
Sursa, ThejakartaPost