Antena Căutare

Industria farmaceutică se concentrează asupra țărilor sărace, după ce decenii întregi le-au ignorant

În trecut, industria farmaceutică a fost dată în judecată pentru că nu oferea medicamente contra SIDA pentru africanii aflați pe moarte. Acum, companiile se laudă cu eforturile lor de a găsi și oferi medicamente țărilor în curs de dezvoltare. 

În trecut, industria farmaceutică a fost dată în judecată pentru că nu oferea medicamente contra SIDA pentru africanii aflați pe moarte. Acum, companiile se laudă cu eforturile lor de a găsi și oferi medicamente țărilor în curs de dezvoltare.

Pacienții așteaptă să fie văzuți la Institutul de Cancer din Uganda și la Spitalul Mulago din Kampala. Medicamentele pentru tratarea cancerului și multe alte boli sunt acum mai răspândite în țările sărace.

Cu 20 de ani în urmă, mii de africani mureau din cauza faptului că erau bolnavi de SIDA, iar companiile farmaceutice își justificau indiferența prin faptul că nu și-au putut permite să reducă prețul de 15 mii de dolari pentru tratamentele HIV.

E greu de imaginat un astfel de coșmar în ziua de azi. Evoluția medicamentelor din ultimii 20 de ani a salvat milioane de vieți din țările subdezvoltate.

Articolul continuă după reclamă

Aproape 20 de milioane de africani fac în prezent tratamente pentru HIV pentru mai puțin de 100 de dolari pe an. Medicamentele de cea mai bună calitate pentru malarie, tuberculoză, hepatita C și unele forme de cancer sunt acum vândute la prețuri accesibile țărilor sărace.

Odată demonizați ca profitori imorali, 20 dintre cele mai mari companii farmaceutice se laudă acum cu faptul că ajută țările sărace și că luptă împotriva bolilor neglijate. Ei concurează pe indicele Access to Medicine, care își evaluează eforturile caritabile.

Majoritatea progreselor remarcabile ale industriei sunt limitate la câteva companii, iar eforturile lor depind foarte mult de banii donați, potrivit unui raport publicat luna trecută de Fundația Access to Medicine, care publică indexul și interviuri cu experții.

Pe măsură ce oamenii trăiesc mai mult în țările în curs de dezvoltare, decesele cauzate de cancer, diabet și probleme cardiace sunt în creștere. Companiile de medicamente nu sunt atât de rapide încăt să ofere tratamente pentru bolile cronice.

„Situația este încă fragilă", a declarat Jayasree K. Iyer, director executiv al fundației. „O retragere de către o companie sau o scădere a investițiilor în domeniul sănătății vor pune în pericol progresele înregistrate până în prezent".

Indicele clasifică acum cele mai mari 20 de companii americane, europene și japoneze în eforturile lor de a distribui medicamente celor săraci din lume. GSK, fosta GlaxoSmithKline, a câștigat de fiecare dată și scorul său s-a ridicat constant.

Fundația Access to Medicine a publicat recent un punct de vedere cu privire la ceea ce s-a schimbat de când a fost fondată în 2005 de către Wim Leereveld, un fost consultant de informare olandez în industrie.

În 1998, cu 250.000 de cetățeni care au murit de SIDA în fiecare an, Parlamentul Africii de Sud a legalizat suspendarea brevetelor de medicamente, astfel încât guvernul să poată importa medicamente generice.

Coacăze. 13 beneficii nebănuite pentru organism... Cum recunoști dependența de alcool: testul Audit care-ți dă răspunsul în 2 minute...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x