Antena Căutare

Legumele cu frunze verzi: ce beneficii au și care sunt cele mai bogate în vitamine?

Bogate în nutrienți și fibre, dar cu un conținut scăzut de calorii, legumele cu frunze verzi au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Vitaminele și mineralele pe care le conțin susțin digestia, protejează vederea și întăresc sistemul imunitar. Află care sunt cele mai bune legume cu frunze verzi.

Primăvara, legumele cu frunze verzi sunt primele daruri ale naturii pentru sănătate. Le putem savura în salate proaspete sau ca preparate gătite pentru a beneficia de toți nutrienții pe care îi conțin.

Legumele cu frunze verzi sunt bogate în vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitaminele A, C, K și acidul folic, fier, potasiu, magneziu și calciu. De asemenea, conțin multe fibre și au un conținut scăzut de calorii, fiind o alegere excelentă pentru menținerea unei greutăți sănătoase.

Cu cât sunt mai mai închise la culoare, cu atât tind să fie mai bogate în nutrienți, dar, în general, orice legumă cu frunze verzi este benefică pentru sănătate.

Ce beneficii au legumele cu frunze verzi

Articolul continuă după reclamă

Legumele cu frunze verzi sunt o alegere excelentă pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate și prevenirea multor afecțiuni. Datorită conținutului ridicat de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, oferă o gamă largă de beneficii:

Susțin sistemul imunitar

Aceste legume sunt o sursă excelentă de vitaminele A, C și K, care ajută la întărirea sistemului imunitar. Vitamina C este un puternic antioxidant care susține atât sistemul imunitar înnăscut, cât și pe cel dobândit, conform unui articol publicat în revista științifică Nutrients.

Îmbunătățesc digestia

Legumele cu frunze verzi sunt bogate în fibre cu rol esențial pentru o digestie sănătoasă. Acestea ajută la reglarea tranzitului intestinal, previn constipația și mențin sănătatea generală a sistemului digestiv. Totodată, consumul regulat de legume cu frunze verzi poate contribui la menținerea unui microbiom echilibrat.

Sunt benefice pentru sănătatea creierului

Cercetările susțin că o porție de legume cu frunze verzi consumată zilnic poate ajuta la încetinirea declinului cognitiv care apare odată cu îmbătrânirea. Acest efect se datorează antioxidanților care protejează neuronii de daunele cauzate de radicalii liberi. Vitamina C, luteina și zeaxantina sunt antioxidanți care se găsesc în cantități mari în frunzele verzi.

Protejează vederea

Legumele cu frunze verzi sunt bogate în vitamina A, luteină și zeaxantină, substanțe care contribuie la menținerea sănătății ochilor. Acestea ajută la prevenirea unor afecțiuni oculare precum degenerescența maculară și cataracta. De asemenea, îmbunătățesc vederea în condiții de lumină scăzută.

Mențin sănătatea oaselor

Frunzele verzi sunt o sursă bună de vitamina K, esențială pentru sănătatea oaselor. Aceasta este implicată în producerea osteocalcinei, care este principala proteină a oaselor și dentinei. Vitamina K facilitează și absorbția calciului în oase. Studiile au arătat că un aport zilnic mai mare de vitamina K reduce riscul de fracturi de șold și de osteopenie (densitate osoasă mică).

Susțin sănătatea inimii

Aceste legume sunt surse excelente de potasiu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, conțin mici cantități de acizi grași Omega 3, care scad inflamația și protejează vasele de sânge. Studiile susțin că persoanele care consumă legume verzi cu frunze au un risc mai redus de boli cardiovasculare.

Reduc riscul de cancer

Anumite legume cu frunze verzi precum spanacul și kale sunt bogate în antioxidanți și fitochimicale, cum ar fi sulforafanul și luteina, care au proprietăți anticancerigene. Aceste substanțe protejează celulele de stresul oxidativ și pot contribui la prevenirea unor tipuri de cancer.

Cele mai sănătoase legume cu frunze verzi

Toate legumele cu frunze verzi sunt adevărate superalimente pline de nutrienți, dar fiecare are propriile sale beneficii. De aceea, așa că ideal ar fi să incluzi o varietate în alimentație pentru a obține toate avantajele nutriționale pe care le oferă.

Citește și: Leguma care îți scade tensiunea arterială. De ce să o incluzi în dieta ta

De la spanac și kale, până la salata verde și rucola, aceste legume sunt esențiale pentru sănătate. Iată care sunt cele mai bune:

Varza kale

Dintre legumele cu frunze verzi, varza kale este considerată una dintre cele mai sănătoase, deoarece oferă un pachet complet de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali, în special:

  • vitamina K
  • vitamina A
  • vitamina C
  • vitamina B6
  • luteină și zeaxantină
  • calciu
  • fier

Datorită acestor nutrienți, este benefică pentru pentru sănătatea oaselor, ochilor, inimii și sistemului imunitar. De asemenea, este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatoare și anticancerigene.

În ultimii ani, varza kale este cultivată și în România. Ea poate fi achiziționată din mai multe supermarketuri fizice și online.

Spanacul

Această legumă cu frunze verzi se remarcă prin conținutul mare de fier, fiind o sursă excelentă pentru vegetarieni și vegani. Spanacul conține, de asemenea, magneziu, fosfor, acid folic și calciu.

O revizuire din 2016 sugerează că spanacul poate întârzia progresia bolii Alzheimer. De asemenea, conține carotenoizi care pot ajuta la prevenirea afecțiunilor oculare, potrivit Medical News Today.

Salata verde

Cea mai populară legumă cu frunze verzi de la noi, salata verde este bogată în vitaminele A, C și K, dar și în fibre și minerale. Deși nu este densă în nutrienți la fel ca alte legume cu frunze verzi, cum ar fi kale sau spanacul, este totuși o alegere sănătoasă, versatilă și ușor de integrat în orice dietă datorită gustului său delicat și texturii crocante.

Salata verde este bogată în fibre și ajută la susținerea unei digestii sănătoase. Datorită conținutului scăzut de calorii și fibrelor, ea este ideală pentru persoanele care vor să-și mențină greutatea sau să slăbească.

Rucola

Cunoscută pentru gustul său ușor picant, rucola conține acid folic, calciu și vitaminele A, C și K. În compoziția ei se găsește un grup de antioxidanți numiți glucozinolați, care asigură o protecție puternică împotriva radicalilor liberi. Unele studii au arătat că pot contribui la prevenirea anumitor tipuri de cancer.

Totodată, consumul de rucola poate ajuta la reducerea inflamației din organism, susținerea sănătății digestive și controlul greutății.

Varza

Deși este mai cunoscută ca legumă cruciferă, varza face parte și din categoria legumelor cu frunze verzi. Este o sursă bună de vitaminele A, C, K și complexul de vitamine B, în special B6 și acid folic.

Varza conține antioxidanți, în special flavonoide și carotenoizi, care protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi și ajută astfel la prevenirea bolilor cronice. Sulforafanul și indol-3-carbinolul sunt doi compuși din compoziția acestei legume care au efecte antiinflamatorii. Datorită conținutului ridicat de fibre, varza susține sănătatea digestivă.

Frunzele de sfeclă roșie

Sfecla roșie are un profil nutrițional impresionant, însă puțini știu că și frunzele sale sunt comestibile și pline de vitamine și antioxidanți. O cană (38 grame) de frunze de sfeclă oferă:

  • 127% din doza zilnică recomandată de vitamina K;
  • 13% din doza de vitamina A;
  • 12% din doza de vitamina C.

De asemenea, ele conțin antioxidanții zeaxantina și luteina, care protejează ochii și ajută la prevenirea unor afecțiuni oculare. Frunzele de sfeclă roșie fi consumate crude în salate sau sotate ca garnitură.

Mangold

Cunoscut și ca sfeclă elvețiană, mangoldul este înrudit cu sfecla roșie și spanacul. Are frunze mari, verde închis, și tulpini roșii, verde sau galbene, în funcție de soi.

Mangoldul este bogat în minerale și vitamine precum magneziul și vitaminele A, C și K. de asemenea, conține un flavonoid numit acid siringic, care poate ajuta la scăderea glicemiei.

Frunzele pot fi adăugate crude în salate sau pot fi sotate. Deși mulți oameni obișnuiesc să arunce tulpinile plantei, acestea sunt comestibile și foarte nutritive.

Cum să consumi mai multe legume cu frunze verzi

În contextul alimentației moderne, care conține multe produse procesate sărace în nutrienți, legumele cu frunze verzi pot oferi organismului echilibrul de care are nevoie. Iată câteva metode prin care le poți include în alimentația ta în cantitate mai mare:

  • Adăugă-le în salate. Toate legumele cu frunze verzi pot fi consumate crude. Pune o varietate cât mai mare de frunze într-un bol, adaugă sos Vinaigrette sau doar zeamă de lămâie și savurează-le ca salată. Pentru a te bucura de cât mai mulți nutrienți, adaugă în salată și proteine (carne, ouă) și cereale integrale;
  • Folosește-le în supe. Unele frunze, cum sunt cele de mangold sunt ideale pentru supe. Le poți toca și adăuga în supe, ciorbe sau tocănițe în ultimele minute de gătire;
  • Include-le în soteuri și stir-fry. Amestecă frunze verzi cu tăiței, legume, nuci și fructe de mare pentru un preparat rapid la tigaie;
  • Prepară smoothie-uri. Poți include spanac sau alte frunze verzi în smoothie-uri, împreună cu alte legume sănătoase, cum ar fi castraveții, sfecla sau morcovii;
  • Adaugă-le în sendvișuri și wrapuri. Folosește frunze de salată verde, kale, rucola sau spanac, pe lângă clasicele roșii sau murături din sendvișuri.

Indiferent sub ce formă le preferi, legumele cu frunze verzi pot adăuga un plus de savoare preparatelor tale. Include-le în alimentația zilnică pentru a te bucura de nutrienții lor esențiali, care sprijină sănătatea organismului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Alimente bogate în fibre care reglează nivelurile zahărului din sânge. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea... De ce să folosești ulei de ricin pentru păr și cum îl aplici corect...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x