- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cromul, un nutrient popular folosit în suplimentele alimentare destinate pierderii în greutate și tratamentului împotriva diabetului zaharat, poate fi cancerigen, conform unui studiu publicat de cercetătorii australieni în revista de specialitate "Angewandte Chemie".
Cromul trivalent (CrIII) este utilizat în suplimentele nutriționale pentru tulburări metabolice cum ar fi rezistența la insulină și în diabetul de tip 2.
Cercetătorii de la Universitatea din New South Wales (UNSW) și de la Universitatea din Sydney au tratat celulele de grăsime animală cu CrIII în condiții de laborator și, după ce au creat o hartă a fiecărui element chimic din interiorul celulei, au constatat că acesta a fost parțial cancerigen.
"Am fost în măsură să demonstrăm că oxidarea cromului în interiorul celulei are loc, deoarece pierde electroni și capătă o formă cancerigenă. Aceasta este prima dată când oxidarea a fost observată într-o probă biologică cu aceleași rezultate așteptate în celulele umane", a declarat cercetătorul Lindsay Wu de la UNSW. Experimente efectuate suplimentar au contribuit la clarificarea naturii cancerigene a cromului.
Avertisment dur din partea medicilor! Nu mai bea acest tip de lapte! E OTRAVĂ!
Rezultatele produc motive de îngrijorare cu privire la riscurile de a lua de suplimente alimentare de crom pe termen lung sau în doze mari.
"Cu dovezi discutabile cu privire la eficiența cromului ca supliment alimentar, aceste rezultate ar trebui să-i determine pe oameni să se gândească de două ori dacă să ia suplimente care conțin doze mari de crom. Cu toate acestea, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a stabili dacă suplimentele de crom modifică în mod semnificativ riscul de cancer", a declarat profesorul Peter Lay, de la Universitatea din Sydney.
Academia Națională de Științe din SUA estimează că până la 200 de micrograme de crom reprezintă o cantitate ce poate fi administrată în condiții de siguranță. Conform ghidurilor australiene, aflate în prezent în curs de revizuire, 25-35 micrograme de crom pe zi sunt recomandabile ca un aport adecvat pentru adulți, mai notează agenția Xinhua.
Sursa: agerpres.ro
Citeşte şi: