Totusi, specialistii avertizeaza ca este posibila o crestere a acestora. Cea mai frecventa infectie respiratorie este raceala, care se manifesta, de regula, prin scurgeri nazale, lacrimare si tuse. Raceala este o boala infectioasa, contagioasa si cu o usoara crestere a temperaturii.
Se estimeaza ca adultii fac, in special in sezonul rece, intre doua si cinci raceli anual. Temperaturile scazute faciliteaza propagarea racelii. Explicatia consta in faptul ca frigul agreseaza organismul, obligandu-l sa-si mentina temperatura de 37 de grade Celsius.
De asemenea, frigul contribuie la iritarea mucoaselor cailor respiratorii. Dar si comportamentul nostru in timpul sezonului rece faciliteaza aparitia racelii. In acest sens, sa luam in calcul ca frigul ne determina sa mergem mai putin pe jos si mai mult cu mijloacele de transport in comun, care sunt spatii aglomerate, inchise, ajutand la raspandirea in aer a virusurilor prin stranut si stropi de saliva.
Virusurile care sunt la originea racelilor sunt extrem de contagioase. Ele ataca mucoasele nazale, ale laringelui, faringelui si bronhiilor.
Cei mai expusi atacului virusurilor gripale sunt copiii, care inca nu au un sistem imunitar performant. Abia dupa ce au trecut prin cateva ierni, copiii dobandesc capacitatea de a se apara in mod natural de virusurile gripale. Printre victime sunt inclusi varstnicii si bolnavii cronici, deoarece imunitatea lor este extrem de scazuta.
La adult, factorii exteriori - stresul, insomnia, sedentarismul - au un impact major in lupta cu aceste virusuri. Doctorul Doina Mihaila, medic de familie, presedintele Patronatului Medicilor de Familie, spune ca raceala ramane o boala banala atat timp cat este tratata corect, evitandu-se complicatiile.
Tratamentul vizeaza simptomele si evitarea suprainfectiei. El exclude din start administrarea antibioticelor, intrucat acestea nu actioneaza asupra virusurilor. Asadar, trebuie sa facem ca temperatura corpului sa ajunga la valori normale, sa decongestionam caile nazale si sa limitam lacrimarea.
Daca printre simptome se numara si tusea, se vor administra siropuri speciale. Clasica aspirina sau - atentie! - paracetamolul permite scaderea febrei si atenuarea durerilor de cap. Asociarea dintre decongestionante si antipiretice prezinta avantajul ca tinteste eficient asupra simptomelor racelii.
O ingrijire speciala trebuie asigurata copiilor, deoarece, in cazul acestora, racelile se pot complica usor in timp scurt, ajungandu-se la otite sau bronsite. Daca febra persista, de urgenta trebuie sa consultati medicul.
Citeste si Jurnalul National
Foto: social.successtelevision.com
Vedetele trec la cura de slabire dupa Sarbatori... VIDEO! Ce tip de persoana se imbolnaveste de la consumul carnii?...