Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din „portbagajele masinilor” chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, verificaţi starea ambalajelor şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, urmăriţi concordanţa dintre preţul de la raft şi cel de pe bonurile de casă, acordaţi o atenţie deosebită în cazul “ofertelor promotionale” recomandă directorul general Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) Paul Anghel.
El avertizează că unii operatori economici vor “profita” de această perioadă pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora.
”Acordaţi o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, în special în cazul “ofertelor promotionale”! În primul rând, consumatorii trebuie să acorde o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor “profita” de această perioadă pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora. De asemenea trebuie să verificaţi cu atenţie din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare şi să le refuze pe acelea pentru care au suspiciuni privind calitatea şi mai ales siguranţă. Recomand atenţie la produsele alimentare care prezintă urme de mucegai, care prezintă data durabilităţii minimale depăşită sau ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării conţinutului”, afirmă directorul general al ANPC Paul Anghel, care prezintă criteriile pe care cumpărătorii trebuie să le aibă în vedere la achiziţionarea cărnii şi a produselor din carne, a laptelui şi a produselor lactate, a ciocolatei, a cozonacului şi a vinului pentru sărbători.
Comercializarea cărnii şi a produselor din carne:
-Achiziţionarea cărnii şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) şi trebuie să aibă ştampilă de control sanitar-veterinar. În aceste condiţii există garanţia unui produs sigur, ce nu va va afecta sănătatea;
-Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din „portbagajele masinilor” chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu va poate eliberă bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să va afecteze sănătatea;
-Verificaţi, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mazguit, cu prezenţa mucilagiilor etc), culorii (culoare modificată), consistenţei, prezenţa corpurilor străine etc. Carnea trebuie să prezinte la suprafaţa o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţa cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt;
-Atenţie şi la preţ! Verificaţi concordanţă dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă;
-Carnea achiziţionată sub formă refrigerată se va transporta, în condiţii igienice, cât mai repede la domiciliu şi se va depozita la frigider;
-Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării conţinutului, nu trebuie achiziţionate.
Constanţa: Peste 50 de cazuri de hepatită A, internate la Spitalul de Boli Infecţioase în luna decembrie, cele mai multe... Cât de sănătos este să mănânci sfeclă? Nutriționistul Gianluca Mech răspunde!...