- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
In jurul acestui ritm veghe-somn se organizeaza ritmul biologic al organismului: temperatura centrala a corpului, frecventa cardiaca, frecventa respiratorie, tensiunea arteriala, concentratia unor elemente in sange, pH-ul sangvin, dar si performantele senzomotorii.
Toate aceste coordonate biologice sunt sincronizate cu munca desfasurata ziua, incepand de dimineata. Schimburile alternante sau munca de noapte pot suprasolicita ritmul nostru biologic, chiar daca aparent ne adaptam usor noului program.
In timp isi pot face aparitia bolile cronice. Care sunt riscurile unui program de munca alternant ne spune dr. Adriana Todea, medic primar medicina muncii si sef sectie de Medicina Muncii in cadrul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti (ISPB).
Desincronizare
Activitatea profesionala desfasurata in schimburi alternante desincronizeaza unele functii ale organismului. "Astfel, daca perioada de activitate se modifica radical, spre exemplu o persoana va trece din schimbul de dimineata la cel de noapte, se observa ca temperatura centrala a corpului tinde sa se modifice in acest sens, adica sa fie mai ridicata noaptea decat ziua.
Schimbarea nu se produce brusc, ci progresiv. Dupa revenirea la schimbul de zi, curba temperaturii centrale a corpului revine la valorile initiale, dar de asemenea nu imediat, ci in cateva zile", explica dr. Adriana Todea. Unii indicatori fiziologici se adapteaza mai greu noului ritm profesional.
Este cazul temperaturii centrale a corpului, frecventei cardiace, tensiunii arteriale si metabolismului energetic. In schimb, timpul de reactie si atentia se sincronizeaza cu munca in ture intr-un timp mai scurt.
Adaptarea organismului tine seama de mai multi factori, doi dintre cei mai importanti fiind varsta si tipul activitatii desfasurate. Astfel, persoanele tinere se adapteaza mult mai usor muncii in schimburi alternante, in comparatie cu varstnicii. Persoanele care efectueaza o munca predominant fizica se adapteaza mai usor decat cele care au activitati profesionale predominant senzoriale, perceptive.
Tulburarile digestive constituie cea mai comuna patologie legata de munca in schimburi alternante, in special in randul tinerilor, ne spune dr. Adriana Todea. Decalajul orelor de masa modifica secretia gastrica si apetitul, ceea ce favorizeaza aparitia balonarilor, crampelor intestinale, constipatiei, regurgitatiilor, durerilor in capul pieptului.
Multe dintre persoanele care lucreaza in schimbul de noapte au obiceiuri nesanatoase: mesele bogate, cu alimente consistente, consumul de cafea si tutun pentru mentinerea capacitatii de munca. In ciuda acestor tulburari, mai multe studii au demonstrat ca frecventa ulcerului gastric si duodenal nu este mai mare la cei care lucreaza in schimburi alternante.
La tulburarile gastrice se adauga cele neuropsihice, care apar in special la persoanele varstnice: nervozitate, irascibilitate, cefalee, vertij, scaderea atentiei, stare depresiva, anxietate. Cel mai frecvent, aceste probleme apar in perioada imediat urmatoare schimbarii programului de munca.
Insa cele mai periculoase tulburari sunt cele de somn, care, conform multor specialisti, stau la baza celorlalte probleme de sanatate. "S-a aratat ca tulburarile de somn se intalnesc la 60% dintre persoanele care lucreaza noaptea, comparativ cu 11% in cazul celor care lucreaza numai in schimbul de dimineata", precizeaza dr. Adriana Todea.
Calitatea somnului depinde in mare masura de tipul activitatii desfasurate. Asa se face ca insomniile apar mai rar la persoanele a caror profesie prespune efort fizic si mai des la cele cu activitate intelectuala. Cei care de obicei au un somn odihnitor se adapteaza mult mai usor schimburilor alternante.
La ore fixe
Ideal ar fi diminuarea programului de munca pentru persoanele care lucreaza in schimburi alternante. O alta solutie ar fi stabilirea unei echipe fixe pentru diferitele intervale orare, in locul echipelor alternante.
Insa aceste decizii apartin angajatorului si sunt neconvenabile din punct de vedere economic. Desi putine, solutii exista pentru angajat. Multe dintre problemele de sanatate, daca nu chiar toate, ar putea fi evitate stabilind un program propriu, ce va fi respectat cu consecventa.
"Desi nu se mai pot respecta mesele obisnuite de dimineata, pranz A si seara, ar trebui sa se intocmeasca A un program care sa includa trei mese pe zi si care sa fie respectat chiar daca suntem la locul de munca. De asemenea, se va stabili o ora de culcare si de trezire, astfel incat sa se asigure intre sase si opt ore de somn", recomanda dr. Adriana Todea.
Interdictii
"Diabetul, tulburarile severe de somn pot constitui contraindicatii pentru munca in schimburi alternante, dar fara a fi considerate interdictii absolute. Acest lucru depinde de intensitatea lor si de asocierea lor", semnaleaza dr. Adriana Todea.
Somn
Adaptarea la noul ritm de munca tine in mare masura de calitatea si cantitatea somnului. Somnul adanc, cu mare capacitate de recuperare, este caracteristic in general tinerilor. Aceasta calitate a somnului se pierde o data cu varsta. Se explica astfel de ce persoanele mai in varsta se adapteaza mai greu muncii in schimburi alternante. Somnul usor, cu capacitate redusa de recuperare, este specific angajatilor din posturile de control, supraveghere sau cu mare responsabilitate decizionala, prin urmare activitati profesionale care solicita functia nervoasa.
Accident de munca
Mai multe studii efectuate au aratat ca numarul accidentelor de munca este simtitor mai mare in timpul schimburilor de noapte. Insa o statistica efectuata in SUA pe un numar de 70.000 de accidente de munca a aratat ca frecventa acestor accidente scade in timpul schimbului de noapte, dar gravitatea lor creste. Masura in care s-a apelat la asistenta medicala de urgenta a fost criteriul gravitatii accidentelor.
Citeste jurnalul.ro
Foto: world-affairs.org