Live acumiUmor Sezonul 10 (r)
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

Mușețelul: Întrebuințări,curiozități și beneficii pentru sănătate

Mușețelul face parte dintre cele mai populare plante medicinale, cu multiple întrebuințări și beneficii pentru sănătate.

Mușețelul

pixabay

Muşeţelul, cunoscut în termeni populari și sub numele de romaniță, este răspândit în special în zone de șes, în locuri însorite, sau la margini de drumuri. De la mușețel se recoltează florile, în lunile mai până pe la jumătatea lui iulie.

Florile de mușețel sunt folosite atât în stare stare proaspătă, cât și uscate într-un loc întunecos şi uscat. Florile de mușețel se folosesc în special la prepararea ceaiurilor, a infuziilor și diverse extracte, dar și la preparate medicinale precum soluţiile pentru ochi, sprayurile pentru gât, apele de gură şi tablete.

Muşeţelul are foarte multe proprietãţi terapeutice, cum ar fi: acţiunea antispastică, antiinflamatorie, antialergică, cicatrizantã, imunostimulatoare, etc.

Un alt efect important îl are în a inactiva toxinele bacteriene, în special stafilococii şi streptococii.

Citește și: Ceaiul de soc în lupta cu kilogramele în plus. Beneficiile consumului ceaiului de soc

Indicaţii terapeutice ale mușețelului

Din vremuri vechi, se știe că mușețelul este utilizat pentru tratarea afecțiunilor digestive, precum digestia leneșă, balonarea și flatu-lența. Conținutul amar al mușețelului stimulează sucurile gastrice, iar flavonoidele şi cumarinele au acţiune antispastică şi antiinflamatorie.

Calitatea uleiului esenţial din mușețel are un important rol de a calma inflamaţiile, are efect antidiuretic şi sedativ. Datorită acţiunii calmante, este adesea inclus în diverde preparate pentru uz extern, pentru tratarea afecţiunilor pielii care produc mâncărimi puternice, cum este eczema.

Uleiul esențial se regăsește adesea în componența medicamentelor destinate tratării iritațiilor ochilor, inflamațiilor gâtului, rinitelor şi sinuzitelor, precum și în apele de gură.

Mușețelul este recomandat și pentru combaterea insomniei, tratarea hemoroizilor şi a problemelor menstruale, datorită efectului său calmant.

Citește și: Top 10 plante de primăvară cu multiple beneficii asupra organismului

Cum se administrează mușețelul?

Pentru a prepara ceai de mușețel se folosesc 2-3 lingurițe de flori la 1 cană de apă fiartă. Se lasă la infuzat 10-20 de minute. Se beau 2-3 căni pe zi. Ceaiul de mușețel este recomandat în: ameliorarea de gastrite, ulcer gastric și duodenal, diaree, colite, enterocolite, infecții urinare, acnee, pentru stimularea funcției hepatice, a poftei de mâncare, pentru combaterea durerilor abdominale denatură spastică, pentru durerile premenstruale, pentru prevenirea gripei și guturaiului etc.

Mușețelul: Întrebuințări,curiozități și beneficii pentru sănătate

Pentru ameliorarea amigdalitei, precum și a aftelor bucale seprepară o infușie concentrată de mușețel cu care se va face gargară.

Pentru uz extern, se recomandã cataplasmele care constau din comprese îmbibate într-o infuzie concentrată, aplicate pe pielea afectată. Cataplasmele cu muşeţel sunt indicate în: ulcere varicoase, hemoroizi externi, conjunctivite, eritemele fesiere simple ale sugarilor şi copiilor mici.

Citește și: 10 ceaiuri cu proprietăţi medicinale incredibile

Utilizări ale mușețelului în cosmetică

Extractul de mușețel este un folosit în tratamentul inflamațiilor și al iritațiilor produse de acnee pe față și pe corp. Aplicațiile cu extract de mușețel pot fi de mare ajutor in vindecarea acneei.

Mușețelul: Întrebuințări,curiozități și beneficii pentru sănătate

Precauţii şi contraindicaţii ale mușețelului

  • Muşeţelul nu ar trebui administrat în timpul sarcinii pentru că există riscul să afecteze fătul.
  • Nu se recomandă folosirea muşeţelului în perioada lactaţiei.
  • A nu se folosi planta dacă suferiţi de astm sau în cazul în care aveţi istoric de alergie la plante precum gălbenelele şi arnica, deoarece produsele pe bază de muşeţel vă pot provoca reacţii adverse.
Recomandari