Teoretic, ar trebui să ne petrecem o treime din viaţă dormind. Practic, sacrificăm orele de somn fie pentru a munci mai mult, fie pentru a ne relaxa după o zi obositoare. În timp, odihna insuficientă dereglează funcţiile organismului şi duce la o mulţime de probleme de sănătate.
În timpul somnului, sistemul imunitar eliberează mulţi anticorpi (celule specializate în combaterea infecţiilor) şi citocine –proteine implicate în reducerea proceselor infecţioase. Dormind prea puţin, perturbăm producţia acestor celule-gardieni şi contractăm mai uşor răcelile şi gripele.
Nivelul ridicat al hormonilor de stres eliberaţi de un organism privat de somn reduce progresiv sensibilitatea celulelor la insulină, declanşând, la un moment dat, diabetul zaharat de tip 2.
Cercetătorii au stabilit o legătură directă între somnul insuficient şi îmbătrânirea prematură a pielii. Explicaţia se leagă de procesul de regenerare celulară, care se derulează la parametri optimi numai în timp ce dormim.
Câte ore trebuie să dormim?
Copiii au nevoie de 9-10 ore de somn pe noapte, adulţii, de 7-8 ore, vârstnicii, de 5-6 ore. Specialiştii ne recomandă să luăm aminte cât dormim în weekend sau în concediu şi să ţinem cont că în cursul săptămânii de lucru ne este de ajuns un somn mai scurt cu o oră şi jumătate.
Nu este un mit
Orele de somn dinainte de miezul nopţii contează dublu. Fiindcă somnul profund, cel mai odihnitor, este cel din intervalul orar 22:00-4:00.