Nu neglija deficientele de auz - otoscleroza

Otoscleroza produce o scadere progresiva a auzului, care daca este ignorata poate duce la surditate profunda, situatie in care tratamentul nu mai poate fi eficient.

Pentru a reduce riscul complicatiilor dupa interventia chirurgicala specialisti recomanda:

- evita contactul cu persoane ce au infectii de tract respirator;
- protejeaza-ti urechile impotriva frigului;
- evita zgomotele puternice sau modificarile bruste de presiune;
- pentru un timp evita excursiile la munte;
- timp de patru-cinci zile nu dormi pe urechea operata;
- dupa operatie pot aparea ameteli, greata sau varsaturi, prin urmare este indicat sa consumi alimente usoare si lichide
regimul alimentar obisnuit poate fi reluat a doua zi postoperator, daca nu apar simptome precum ameteli, greata sau varsaturi;
- nu baga apa in urechea operata;
- nu sufla nasul timp de doua saptamani dupa operatie;
- daca stranutul este necesar, incearca sa o faci cu gura larg deschisa pentru a evita cresterea presiunii in urechea medie.

Care sunt cauzele si cum se maniesta otoscleroza?

In primul rand factorul genetic, jumatate din pacientii cu otoscleroza avand aceasta boala in familie. Afectiunea se manifesta prin pierderea auzului. Scaderea de auz este unilaterala in 70% din cazuri, dar in evolutie poate fi afectata si cealalta ureche. De asemenea, este posibil ca diminuarea auzului sa fie insotita si de "zgomote in urechi" sau de ameteli. Unele modificari hormonale cum sunt cele din timpul sarcinii sau din perioada menopauzei pot accelera progresia bolii. Otoscleroza apare pentru prima data intre 20 si 35 de ani, insa au fost semnalate cazuri si la persoane mai tinere.

Sfatul specialistului (Dr. Mura Hainarosie, medic specialist ORL Ria Clinic)

"Otoscleroza nu doare, tocmai de aceea, chiar si la cele mai mici semne de tulburare a auzului, prezenta la medicul specialist ORL este abolut necesara. La fel de indicata este evitarea expunerii la zgomot sau vibratii pentru pacientii operati de otoscleroza, iar cei abia diagnosticati trebuie sa efectueze controale periodice. Progresia bolii variaza de la o persoana la alta, iar in lipsa tratamentului corespunzator auzul poate fi pierdut complet."

Citeste si Revista Felicia!
Foto: kids-ent.com


Ultimele știri