În urmă cu un secol, o treime din populația Pământului – aproximativ 500 de milioane de persoane, s-au îmbolnăvit de „Gripa spaniolă”, iar până la 50 de milioane dintre victime au murit în această pandemie din anul 1918. Acum, cercetătorii avertizează că o nouă pandemie ucigașă, dar de altă natură, s-ar putea declanșa în orice moment.
Încă de la „Gripa spaniolă”, oamenii de știință au fost în alertă în privința posibilității apariției unei alte pandemii.
În prezent, cu o populație global de peste 7 miliarde de oameni și metropole extrem de populate, precum și cu ușurința cu care se poate călători, bilanțul unei astfel de pandemii ar putea fi mult mai mare decât cel al Gripei spaniole.
Următoarea pandemie ar puta fi generată de un agent infecțios extreme de periculos, care a trecut de bariera dintre specii, trecând de la animale sălbatice din Africa la oameni. Boala, numită „Monkeypox”, a ajuns în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.
Inițial, virusul care declanșează „Monkeypox” ar putea infecta oamenii la nivel local, dar apoi s-ar putea răspândi și ar putea evolua, amestecându-și materialul genetic cu alte virusuri umane și chiar cu ADN uman. Astfel, Monkeypox ar putea deveni extrem de contagioasă și s-ar putea transmite chiar prin tuse sau strănut.
Boala Monkeypox este cauzată de un virus foarte apropiat de cel al variolei, dar este mai puțin infecțioasă și de obicei se manifestă prin febră, dureri de cap și leziuni cutanate. Însă, în vestul Africii, 10% dintre cazurile înregistrate au fost fatale.
Variola - una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorând și desfigurând un număr imens de oameni de-a lungul secolelor; a fost eradicată în anul 1977, după o campanie global de imunizare condusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Însă, acum, unii cercetători sugerează că virusul Monkeypox ar putea suferi o mutație, înlocuind variola.
Primele două cazuri de Monkeypox din Regatul Unit – unul în Cornwall și altul în Blackpool – au fost înregistrate la oameni care ar fi fost infectyați în Nigeria, unde un număr mare de cazuri s-a înregistrat anul trecut. Acestea sunt primele cazuri apărute în Nigeria în ultimii 40 de ani.
Însă, cel de-al treilea caz de Monkeypox apărut în Regatul Unit este cel care generează îngrijorări cu privire la cât de contagios este virusul.
Angajata de la spitalul Blackpool Victoria nu ar fi avut niciun contact direct cu un călător infectat din Nigeria, dar ar fi fost infectată în timp ce schimba alternuturile pacientului bolnav de Monkeypox. Femeia a spus că purta mănuși ce erau prea scurte pentru a-I acoperi pielea de pe mâini.
Potrivit OMS, Monkeypox se transmite doar prin contact direct cu saliva, sângele ori puroiul de la o persoană infectată.
Oameni de știință de la Public Health England analizează mostre cu acest virus pentru a determina eventualele mutații genetice pe care le-a suferit. Apoi, vor compara rezultatele cu cele din mostre colectate din central și vestul Africii.
Monkeypox ar fi apărut inițial la unele specii de maimuțe și de veverițe. La oameni, această boală s-ar fi manifestat după ce aceștia au consumat carnea acestor animale, în urmă cu peste 50 de ani.
Virusurile care pot trece de la animale la oameni se numesc zoonoze. Moartea neagră, SIDA și Gripa spaniolă, precum și Ebola, sunt zoonoze. Monkeypox ar putea fi următoarea astfel de pandemie.
În prezent, Nigeria se confruntă cu cea mai mare epidemie de Monkeypox la oameni – cu 152 de cazuri înregistrate și cu șapte decese confirmate.
Relațiile abuzive sau cum reproșul, cearta și palma ajung să distrugă un cuplu - Ask Dr. Nandi... Durerea din încheietură. Dr. Nandi despre sindromul Tunel Carpian...