In ajutorul cercetatorilor a venit, din nou, natura: incadrat in familia leguminoase, datorita aspectului de pastai al fructelor, Prosopis ruscifolia, cunoscut sub numele de vinal, este un arbore salbatic.
O noua sansa pentru marea masa de consumatori cu intoleranta la gluten! Vinalul creste spontan in nordul Argentinei. Arborele este bine adaptat conditiilor de temperatura extrema, solurilor sarace si poate tolera concentratii ridicate de sare.
PUTERNIC ANTIOXIDANT
Analizand semintele pastailor acestui arbore salbatic, cercetatorii de la Institutul de Tehnologie Alimentara, Facultatea de Inginerie Chimica de la Universitatea National del Litoral din Santa Fe, Argentina, au descoperit concentratii importante de proteine si gume.
Rezultatele au stat la baza elaborarii primei formule de paine, prin combinarea in proportii, evident nefacute public, cu faina de porumb si amidon de porumb (zeamil).
Produsul obtinut a fost evaluat din punct de vedere senzorial si nutritional de o echipa de experti, rezultatele demonstrand o concentratie mai mare de proteine (5,2 g/100 g) decat in painea fara gluten care se gaseste deja comercializata pe piata in Argentina.
O alta descoperire a cercetatorilor a fost activitatea antioxidanta extrem de ridicata a noului produs (115 mg echivalent acid ascorbic/100 g). Informatia, comunicata in prestigioasa publicatie International Journal of Food Science and Nutrition, la inceputul acestui an, a creat noi oportunitati producatorilor si a dat sperante spre o viata sanatoasa bolnavilor de intoleranta la gluten.
Citeste jurnalul.ro
Varicele trebuie tratate din timp... Dieta bolnavului de ficat...