Antena Căutare

Pastrarea siluetei depinde si de locul in care luam masa

Numeroase cercetari ale nutritionistilor olandezi au demonstrat ca o dieta calculata pentru un anumit tip de metabolism depinde semnificativ si de plasamentul sau chiar decorul in care mancam.

Luminozitatea intensa slabeste


Rezultatele studiului specialistilor au demonstrat ca daca mancam intr-o ambianta intens luminata natural, cu lumina solara mai saraca in infrarosii, procesul depozitarii grasimilor scade. Astfel se explica faptul ca foarte multi locuitori din mediul rural care mananca in aer liber, insa la racoare, se ingrasa mai putin decat cei care mananca in casa, chiar daca muncesc in acelasi ritm si consuma aceleasi alimente. Totodata, daca masa este servita in casa intr-o camera bine luminata de soare avem mai multe sanse sa nu ne ingrasam decat daca am manca la lumina artificiala a becurilor.

Fenomenul se explica prin faptul ca specia noastra este adaptata la lumina savanei mama. Organismul nostru functioneaza mai controlat intr-un mediu asemanator celui in care a aparut omul, permitand acumularea grasimilor doar in conditii nenaturale, percepute a fi nesigure, care obliga sistemul endocrin sa dicteze acumularea de rezerve sub forma de grasimi. Dimpotriva, daca mancam mai frecvent intr-o camera luminata mai mult artificial sau slab luminata de afara, epifiza dicteaza unele modificari care cresc transformarea glucozei din alimente in grasimi.

Acesta este motivul pentru care este de preferat ca atat micul dejun, cat si masa de pranz sa fie servita in incaperi luminate natural, de preferat cu geamul deschis, atunci cand temperatura de afara ne permite.

Umiditatea

Daca locuim intr-o zona cu clima temperat continentala, asa cum este tara noastra, umiditatea mediului este ideala pentru a slabi eficient daca ne alegem o dieta corespunzatoare.

Cu toate acestea, daca in camera in care mancam este abur, aceasta poate influenta mecanismele digestiei. Aburii de la o ciorba, supa sau chiar de la o cafea influenteaza ritmul respirator, afectand discret impulsurile electrice care ajung de la creier la glandele digestive, inclusiv la ficat. S-a constatat ca pentru 60% din femei si 70% din barbati inhalarea aburilor in timpul mesei poate creste imbogatirea secretiei biliare cu enzime ce actioneaza asupra grasimilor alimentare ajunse in intestine. Ca urmare, grasimile hidrolizate (desfacute) in glicerina, sterol si acizi grasi pot patrunde mai usor in circulatia sangvina, servind apoi la fabricarea altor grasimi depozitabile.

Astfel, daca dorim sa ne pastram o silueta sanatoasa, trebuie sa evitam atat aburii produsi artificial in camera, cat si patrunderea aerului umed de afara.

Spatiul camerei in care servim masa

Mecanismele biologice umane functioneaza optim in spatii largi, fara limitari stricte, artificiale, cum sunt peretii. Chiar daca nu constientizam si chiar ne plac peretii frumos zugraviti sau ornamentali ai livingului sau bucatariei unde mancam, inconstientul nostru percepe artificialul.

Odata cu primirea acestor stimuli neconstientizati, legati de artificial, sistemul nervos vegetativ, legat de functionarea organelor si glandelor, poate declansa reactii neadecvate. In aceasta privinta, cercetatorii britanici au demonstrat ca servirea mesei in camere mici poate conduce la ingrasare, tocmai din cauza unor dereglari ale functiilor de control nervos al digestiei. Totodata, s-a demonstrat ca servirea mesei in aer liber, chiar la o terasa amenajata modern este favorabila activarii mecanismelor de control al depunerilor excesive de grasimi.

Daca mancam acasa mesele principale, trebuie sa incercam sa ne pastram acelasi loc, expus la lumina solara si cu vedere de preferat catre fereastra. Daca suntem in concediu si dorim sa tinem o cura eficienta de slabit, este cel mai recomandat sa alegem o terasa cu vedere la spatii larg deschise, in care predomina o singura culoare.

Ambianta

Un aspect extrem de important pentru cei care doresc sa-si mentina silueta este cel legat de alegerea ambiantei vii in locul in care mancam. Luminozitatea, umiditatea sau artificialul pot crea un anumit grad de stres care ne poate deregla metabolismul. Stim cu totii ca in timpul mesei este politicos si sanatos sa nu comunicam verbal si nici sa privim la celalalt in timp ce mananca. Aceste reguli se incalca des intre prieteni, soti sau iubiti, iar consecintele pot fi devastatoare in ceea ce priveste eficienta unei diete de slabit. Spre exemplu, chiar un simplu si frumos compliment rostit la masa ne poate creste intensitatea absorbtiei de zaharuri sau grasimi.

Desi pare absurd, stiintific s-a dovedit ca vorbele sau gesturile deranjante, dar mai ales cele placute pe care le auzim atunci cand mancam ne pot grabi ingrasarea. Un exemplu elocvent efectuat de psihologii americani arata ca un singur gest de flirt „din priviri" cu sexul opus, daca este repetat timp de doua saptamani la fiecare masa, poate conduce la cresterea in greutate cu 1 kg.

Nu in ultimul rand, ambianta locului in care servim masa principala trebuie sa fie linistita, excluzand total televizorul, radioul sau muzica, mai ales daca este vorba de melodii care ne impresioneaza. Se intelege, de asemenea, ca in camera in care mancam nu-si au locul alte mirosuri, mai ales ale altor alimente pe care nu le consumam si in niciun caz ale unor odorizante de camera florale.

foto: ndc.pl

VIDEO! Piloxing-ul, un antrenament de ultima ora... Cat de departe ajung microbii?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x