Un studiu facut in Statele Unite si publicat in Archives of International Medicine realizat timp de noua ani pe aproximativ 300.000 de persoane cu varste cuprinse intre 50 si 71 de ani releva faptul ca aportul regulat de fibre determina o scadere cu 22 la suta a mortalitatii.
2. Fibrele diminueaza riscul aparitiei hemoroizilor.
Pentru ca nu se digera in stomac, ci fermenteaza cu ajutorul microflorei bacteriene din intestinul gros, fibrele din dieta miscoreaza riscul aparitiei unor afectiuni precum hemoroizii sau sindromul colonului iritabil.
3. O dieta bogata in fibre optimizeaza nivelul glicemiei.
Fibrele, in special cele solubile, contribuie din plin la scaderea nivelului colesterolului din sange. De asemenea, au un rol important in absorbtia glucidelor, optimizand astfel nivelul glicemiei la diabetici. In plus, o dieta bogata in fibre poate reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2.
4. Fibrele previn ingrasarea.
Alimentele bogate in fibre trebuie mestecate mai bine, ceea ce transmite creierului senzatia de satietate, evitandu-se astfel consumul in exces. De asemenea, o dieta bogata in fibre lasa creierul impresia ca masa a fost mai bogata si senzatia de foame poate aparea mult mai tarziu.
Printre alimentele bogate in fibre se numara varza, sparanghelul, spanacul, pastele integrale si orezul brun.
Foto: ayurvedictalk.com
Citeste si Sfatul Parintilor!