Antena Căutare

Poluarea aerului ne îmbolnăvește de ani de zile. Află cum și ce poți face ca să te protejezi

Poluarea e una dintre cele mai răspândite probleme ale societății moderne. Deși în grade diferite, efectele poluării sunt prezente pe întreg mapamondul, indiferent de nivelul de dezvoltare industrială al unei țări sau regiuni. Poluarea aerului are la bază mai multe cauze, printre acestea numărându-se industria, transportul și chiar clădirile în care locuim și muncim. Pe măsură ce orașele noastre se dezvoltă, aceste efecte devin tot mai greu de controlat și uneori pot duce la probleme destul de grave pentru sănătatea populației. Conform NCBI, peste 4,3 milioane de oameni din jurul lumii mor anual din cauza poluării din locuință și peste 3,7 milioane din cauza poluării ambientale, majoritatea în Asia, unde putem întâlni unele din cele mai poluate orașe ale lumii.

În România, poluarea aerului este o problemă des întâlnită, în special în orașele apropiate de zone industriale mari, cum este Ploieștiul, unde noxele emise de combinatul petrochimic se adaugă la cele produse deja în interiorul orașului. Însă poluarea ambientală este o problemă în toate orașele mari ale României, chiar dacă în grade mai reduse decât în Ploiești. Tocmai de aceea, e foarte important să știi ce măsuri poți lua pentru a limita efectele poluării asupra organismului tău, în special dacă locuiești la oraș sau în apropiere:

Aerul din locuința

Locuința ta ar trebui să fie un refugiu, o oază în care să te poți retrage după o zi petrecută în trafic sau în oraș, în mijlocul noxelor. Însă calitatea aerului din interiorul locuinței tale depinde foarte mult și de calitatea aerului de afară. Tocmai de aceea, dacă afară aerul este poluat, așa va fi și aerul din casă. Din fericire, poți schimba asta cu ajutorul unui purificator de aer, care va reține particulele toxice ce își fac loc în interiorul casei tale. Nu doar atât, dar purificatoarele de aer moderne sunt dotate cu ionizatoare ce reușesc să elimine atât substanțele nocive, cum este monoxidul de carbon, cât și mirosurile care le însoțesc. Astfel, nu doar că vei respira un aer mai sănătos în interiorul locuinței, dar vei scăpa și de mirosurile neplăcute, care vin din exteriorul casei tale.

Articolul continuă după reclamă

Aerul din mașină

Din cauza traficului sau a distanțelor lungi, putem ajunge să petrecem multe ore în mașină. Tocmai de aceea, ar trebui să te asiguri că aerul din interior este curat înainte să pornești la drum. Pentru a face asta, coboară geamurile mașinii, ca aceasta să se aerisească bine. Apoi ridică din nou geamurile și setează aerul condiționat pe recirculare. Acest lucru va reduce considerabil nivelul de poluare din aerul respirat și va limita pătrunderea altor particule nocive, în timp ce te afli în trafic.

Spațiul de lucru

Așa cum particulele toxice pot pătrunde în locuință, pot pătrunde și în spațiul în care lucrezi, iar în absența unui purificator de aer ești expus la aceste noxe. Poți însă să folosești plante, precum iedera sau aloe vera, care vor limita efectele noxelor și vor reduce nivelul de particule toxice din aerul respirat. Astfel, vei îmbunătăți calitatea aerului pe care îl respiri atunci când ești la muncă, lucru care va avea efecte pozitive asupra sănătății tale pe termen lung.

Căile respiratorii

Uneori poate fi dificil să te aperi de poluare, în special dacă locul de muncă te obligă să te expui la noxe. Spre exemplu, un muncitor care lucrează mult pe stradă va inhala, în mod inevitabil, și multe noxe în timpul muncii. Dacă locuiești într-o zonă poluată sau lucrezi într-un mediu unde există multă poluare, atunci ar fi bine să faci zilnic inhalații cu abur de la apa fierbinte în care ai pus și puțin mușețel sau plante aromatice, pentru a-ți curăța căile respiratorii. Astfel vei elimina o parte din particulele toxice care se acumulează în căile tale respiratorii și vei limita efectele nocive ale acestora.

5 sfaturi utile înainte de a te apuca de o dietă de slăbit... 5 cele mai mari greșeli pe care le fac cei care se apucă de sport după o pauză lungă...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x