Cea mai abundentă proteină din corpul uman, colagenul este o componentă importantă a oaselor, tendoanelor, ligamentelor, pielii și mușchilor. De asemenea, intră în compoziția vaselor de sânge, a dinților și a corneei. Rolul său este de a oferi rezistență și elasticitate acestor țesuturi.
Începând cu vârsta de 25 de ani, organismul începe să producă tot mai puțin colagen, iar acest lucru se reflectă în pierderea elasticității pielii, apariția ridurilor, rigidizarea articulațiilor și fragilizarea părului sau a unghiilor. Cei care simt efectele acestei scăderi caută metode prin care să stimuleze producția naturală de colagen sau să îl completeze din surse externe cum ar fi alimentele și suplimentele.
Poți să mănânci colagen din alimente?
Cercetările privind beneficiile directe ale colagenului din alimentație asupra pielii sau articulațiilor sunt încă limitate, potrivit The Nutrition Source, o platformă educațională a Universității Harvard.
Atunci când este ingerat, colagenul nu ajunge în organism ca atare. În timpul digestiei, el este descompus în aminoacizi care sunt apoi folosiți de corp pentru a produce colagen nou, acolo unde este nevoie - în piele, articulații, oase, etc.
Cu toate acestea, alimentele care sprijină sinteza naturală a colagenului sunt în general recomandate ca parte a unei alimentații sănătoase. Această proteină se găsește în mod natural doar în produsele de origine animală, cum ar fi carnea de vită, porc sau pește care conține țesut conjunctiv.
Cea mai mare cantitate o conțin bucățile de carne mai dure, care au un conținut ridicat de țesut conjunctiv, cum ar fi rasolul, pieptul de vită sau ceafa. Colagenul se găsește și în oasele și pielea peștelui de apă dulce și sărată.
Supa de oase este o altă sursă bună de colagen. Oasele se fierb la foc mic, cu puțin oțet, între 4 și 24 de ore. Oțetul ajută la dizolvarea oaselor și la eliberarea colagenului și a mineralelor pe care le conțin.
Care este cel mai bun mod de a asimila colagenul?
Colagenul hidrolizat, disponibil în suplimentele alimentare, este forma de colagen care se absoarbe cel mai bine în organism. El se obține printr-un proces numit hidroliză care descompune proteinele în fragmente mai mici numite peptide. Acestea sunt digerate și absorbite mai ușor în sânge. Totuși, peptidele de colagen nu pot fi direcționate țintit către piele, articulații sau păr.
Colagenul hidrolizat din suplimente provine de la bovine sau din surse marine și se administrează sub formă de pudră sau capsule. Pe etichete, se folosesc denumirile „colagen hidrolizat” sau „peptide de colagen”.
Deși cercetările disponibile sunt încă limitate, unele studii au raportat beneficii ale suplimentelor cu colagen, precum îmbunătățirea elasticității pielii, reducerea durerilor articulare și creșterea mobilității în osteoartrită și la sportivi.
Citește și: Medicool sezonul 8, 22 februarie 2025. Mituri în dermatocosmetică și dematoestetică: Cremele cu colagen
Alimente care stimulează producția de colagen
Pentru a sintetiza colagen, organismul are nevoie de aminoacizi, în special de glicină, prolină și hidroxiprolină. Acești compuși se găsesc în alimente bogate în proteine, atât de origine animală, cât și vegetală. Principalele surse sunt:
- peștele
- carnea de pasăre
- carnea roșie
- ouăle
- lactatele
- leguminoasele
- soia
Pe lângă proteine, sinteza colagenului este susținută de câțiva nutrienți esențiali:
- zincul, care se găsește în cantitate mai mare în fructele de mare, carne, semințe, nuci, leguminoase și cereale integrale
- vitamina C, prezentă în fructele de pădure, citrice, legume verzi, ardei și roșii
- vitamina A, care se găsește în cantitate mai mare în ficat, morcovi, cartofi dulci, dovleac, spanac și mango
- cuprul, care poate fi asimilat din ficat (în special de vită), fructe de mare, nuci și semințe, leguminoase și cereale integrale
- siliciul, prezent în ovăz, orz, castraveți (cu coajă), ardei și sparanghel
- sulful, care se găsește în ceapă, usturoi, varză, broccoli, conopidă și ouă
Obiceiuri sănătoase care protejează colagenul din organism
Deși organismul produce în mod natural colagen, anumite obiceiuri pot accelera degradarea acestuia. Pe lângă o alimentație echilibrată, iată alte câteva metode prin care poți încetini deteriorarea colagenului natural din organism:
- Folosește protecție solară sau limitează expunerea prelungită la soare. Razele UV distrug colagenul din piele;
- Evită fumatul. Substanțele din fumul de țigară reduc producția de colagen;
- Gestionează stresul. Cortizolul (hormonul stresului) în exces pe termen lung poate afecta sinteza colagenului;
- Dormi suficient. Pe timpul nopții, organismul intră într-un proces activ de regenerare și reparare celulară în care e stimulată și sinteza colagenului. Lipsa somnului accelerează degradarea lui;
- Fă mișcare în mod regulat. Unele studii susțin că activitatea fizică poate încetini procesele de îmbătrânire la nivel celular.
CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să știi despre colagen. Ajută sau nu suplimentele cu colagen? Iată ce spun studiile
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Beneficiile consumului de boia. Ce rol poate avea acest condiment în sănătate... Cele mai populare plante adaptogene. Ce sunt și cum funcționează aceste remedii naturiste...