Live acum
Prime Time 20:00iUmor extraViral

Primul ajutor în cazul unui atac de cord!

Un atac de cord apare atunci când fluxul de sânge care transportă oxigenul către inimă este blocat parțial sau total. Mușchiul inimii va fi privat de oxigen și va muri, treptat. Când o persoană suferă un atac de cord poate experimenta oricare dintre următoarele manifestări:

pexels.com

pexels.com

Un atac de cord apare atunci când fluxul de sânge care transportă oxigenul către inimă este blocat parțial sau total. Mușchiul inimii va fi privat de oxigen și va muri, treptat.
Când o persoană suferă un atac de cord poate experimenta oricare dintre următoarele manifestări:

 • modificări ale tonusului mental – mai ales la vârstnici,
 • durere în piept fie sub forma unei presiuni,
 • apăsări sau senzație de plenitudine,
 • localizată în centrul pieptului, dar și în zona axilarului, umăr, brațe, spate, stomac, amețeli, greață (mai frecvent întâlnită la femei), amorțeală, dureri, furnicături în brațul stâng, scurtarea respirației, slăbiciune sau oboseală, întâlnită mai ales la vârstnici.
 • scăderea sau lipsa fluxului de sânge afectează parțial sau total mușchiul inimii.

Un infarct miocardic, în general, provoacă dureri în piept cu o durată mai mare de 15 minute, dar posibil să nu aibă nici un simptom.
Mulți dintre cei care au experimentat un atac de cord au manifestat semne de avertizare cu câteva ore, zile sau chiar săptămâni în avans. Semnele de avertizare timpurie ale unui atac de cord s-ar putea desfășura sub forma unor episoade de durere toracică ce debuteză în timpul activității fizice și care se ameliorează în repaus.

CITEȘTE ȘI: Ce este un stop cardio-respirator și cum îl recunoști

Măsuri de prim ajutor

 • se va lua nitroglicerină cât mai rapid dacă apar deja simptomele infarctului miocardic și dacă medicamentul a fost prescris de medic;
 • se va mesteca și înghiți o aspirină (dacă nu aveți alergii la acest medicament); celui aflat în pericol i se va face resuscitare cardiopulmonară: respirație gură la gură și comprimare în zona pieptului.

Medicii de la serviciul de urgență vor oferi indicații pentru realizarea corectă a procedurilor de prim ajutor, până la sosirea ambulanței.

CITEȘTE ȘI: Video șocant! Eugen Neagoe a făcut stop cardiac în timpul meciului. Momente de panică pe Național Arena

Dacă suferi un atac de cord

 • Primul gest este să suni la numărul de urgență 112. Nu aștepta mai mult de 5 minute până să acționezi!
 • Roagă un prieten sau un vecin să sune la 112.
 • Nu te urca singur la volan, pentru a nu te pune în pericol pe tine sau pe cei din jur.
 • Mestecă o aspirină, în cazul în care nu ești alergic la acest medicament.
 • Ia o pastilă de nitroglicerină, dacă ai în casă și și-a fost prescrisă anterior, de medic.

Dacă cineva din preajma ta suferă un atac de cord

 • Sună la 112
 • Dă-i persoanei afectate o aspirină sau o nitroglicerină, dacă există la îndemână
 • Dacă ambulanța întârzie, îi poți da pacientului încă o pastilă de nitroglicerină și suni din nou la ambulanță.
 • Dacă persoana suspectată de infarct cade sau devine inconștientă, este foarte posibil ca aceasta să fi suferit un stop cardiac – inima sa a încetat să mai bată. În aceasta situație extrem de gravă, începem manevrele de prim ajutor. Victima trebuie să fie într-un loc în care viața celui care face resuscitarea să nu fie pusă în pericol. Cere instrucțiuni la 112, până la sosirea ambulanței. Cei care nu au un training în acest sens sunt sfătuiți să execute doar masaj cardiac (apăsări pe pieptul bolnavului: 100 pe minut).

Ce nu se va face când o persoană suferă de atac de cord

Nu se lasă singură persoana care suferă un infarct, decât dacă este absolut necesar, pentru a se cere ajutor; nu i se permite bolnavului să nege simptomele și chiar dacă acesta protestează, se va solicita serviciul de urgență; nu se va aștepta pentru a vedea dacă simptomele dispar; nu se va oferi nici un medicament pacientului cu excepția celor prescrise de medic.


sursa: sfatulmedicului.ro