Crușinul poartă denumirea științifică de Rhamnus Cathartica, alături de multe alte nume populare. Această plantă rezistentă se poate adapta la o gamă largă de soluri, dar preferă tipurile de sol umede. În același timp, poate tolera atât soarele, cât și umbra.
Proprietățile medicinale ale consumului de crușin
Crușinul are frunze simple și flori mici în culori care variază de la galben verzui la alb și care înfloresc în ciorchini. Planta face fructe de pădure ce capătă o nuanță de la verde la roșu și pot deveni chiar negre pe măsură ce se coc.
Sucul de crușin se obține din fructele de pădure, prin zdrobirea boabelor, urmată de presarea acestora. Astfel, se prepară sucul de o culoare portocalie vibrantă, caracterizat printr-un gust acidulat și acru. În general, crușinul se utilizează datorită numeroaselor sale proprietăți medicinale care pot fi folosite pentru a preveni și trata o gamă largă de afecțiuni.
Fructele uscate și coaja uscată se folosesc în scopuri medicinale, potrivit PeaceHealth. Scoarța se lasă să se usuce până la un an înainte de a fi folosită, ceea ce reduce potențialele riscuri de a cauza vărsături, în urma administrării.
De asemenea, este indicat să ceri sfatul unui medic dacă vrei să-l folosești pe termen lung. Acesta poate da reacții alergice și poate interacționa cu unele medicamente.
Crușinul poate susține sănătatea cardiovasculară
Proprietățile medicinale ale consumului de crușin pot îmbunătăți sănătatea inimii datorită activității sale antioxidante, mai ales dacă îl consumi sub formă de suc. Din acest motiv, consumul regulat al acestei băuturi poate reduce inflamația și poate diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.
Citește și: Leguma care îți scade tensiunea arterială. De ce să o incluzi în dieta ta
Poate trata afecțiunile digestive
Sucul de crușin se poate utiliza ca remediu natural în tratarea afecțiunilor digestive. Acesta poate avea un efect laxativ ușor, poate sprijini regularitatea mișcărilor intestinale și poate atenua simptomele constipației indiferent de severitatea acesteia. De asemenea, crușinul este utilizat ca laxativ stimulant pentru că are capacitatea să stimuleze contracțiile intestinale.
Poate lupta împotriva stresului oxidativ
Proprietățile medicinale ale consumului de crușin pot combate stresul oxidativ. Sucul de crușin asigură o sursă importantă de vitamine solubile în grăsimi și flavonoide care pot contribui la combaterea stresului oxidativ din organism.
Antioxidanții prezenți pot proteja celulele împotriva efectelor dăunătoare cauzate de radicalii liberi, ceea ce poate împiedica accelerarea procesului de îmbătrânire și poate scădea riscul de a dezvolta mai multe afecțiuni cronice.
Citește și: Proprietățile medicinale ale rădăcinii de gențiană. Beneficiile și potențialele riscuri ale acestei plante
Crușinul poate sprijini sănătatea pielii
Concentrațiile de vitamina C din sucul de crușin pot aduce o serie de beneficii pentru piele, conform Netmeds. Acesta poate sprijini producția de colagen, poate crește elasticitatea pielii și poate susține sănătatea acestui organ. Datorită proprietăților sale de hidratare, este adăugat frecvent ca ingredient la prepararea mai multor produse de îngrijire a pielii.
Poate întări sistemul imunitar
Proprietățile medicinale ale consumului de crușin pot stimula imunitatea, iar sucul său este bogat în vitamina C. În plus, conține: vitamina A, vitamina E, vitamina K, potasiu și magneziu. Acestea pot sprijini mai multe aspecte ale sănătății generale a organismului.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Ce este indicat să știi despre dieta vegană: beneficii și riscuri... Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de o viperă. Care sunt semnele și cum se acordă primul ajutor...