Antena Căutare

Rasul bate unele boli

Sa razi atunci cand te uiti la un film amuzant iti poate parea o activitate ce nu aduce prea multe beneficii sanatatii. Nimic mai gresit! Oamenii de stiinta spun ca rasul inseamna mult mai mult decat exersarea celor peste 20 de muschi ai fetei implicati in ras.

El ne imbunatateste semnificativ starea de spirit si sanatatea, prin intarirea sistemului imunitar si stimularea circulatiei sangvine, fiind totodata un puternic antidepresiv si antistres.

Mai mult, potrivit psihologilor, rasul intretine tineretea psihicului. Cum de este posibil acest lucru inca nu s-a demonstrat in totalitate. Dar iata cateva dovezi.

Anticancerigen
Unele studii arata ca rasul scade nivelul cortizonului din sange (hormonul stresului), determina eliberarea unor substante neurotransmitatoare implicate in controlul durerii (endorfina, de exemplu) si imbunatateste respiratia prin aportul ridicat de oxigen.

Cercetatorii de la Universitatea Osaka din Japonia au demonstrat, in urma monitorizarii unui lot de barbati si femei, ca un film amuzant, cu o durata de 75 de minute, poate creste cu pana la 26,5% activitatea "celulelor naturale ucigase" din corp care cauta, recunosc si ucid celulele cancerigene sau pe cele infectate de un virus.

Articolul continuă după reclamă

In plus, rasul are si proprietatea de a intari sistemul imunitar. Un studiu al Universitatii Birmingham (Marea Britanie) a scos la iveala ca persoanele vesele prezinta si un nivel crescut al anticorpilor la gripa. Un alt studiu realizat de specialistii de la Foundation for Advancement of International Science Japonia arata ca rasul diminueaza nivelul unei proteine implicate in dezvoltarea nefropatiei diabetice, complicatie renala a diabetului, care se face vinovata de aparitia insuficientei renale.

Prelungeste viata
O cercetare a specialistilor de la Moriguchi-Keijinkai Hospital din Japonia, efectuata pe un grup de mamici cu bebelusi diagnosticati cu eczeme, a aratat ca mamele care au urmarit un film cu Charlie Chaplin au inregistrat un nivel mai mare de melotonina in laptele matern.

Mai mult, copiii alaptati de acele mamici au avut mai putine reactii alergice. Melotonina este un hormon secretat de glanda pineala, implicat in ciclul circadian (ciclu de 24 de ore zi/noapte, somn/veghe).

Acest studiu se numara printre cele mai recente cercetari care au avut ca scop demonstrarea faptului ca rasul si umorul joaca un rol-cheie in asigurarea unei vieti lungi si sanatoase, dar si in terapia unor boli: hipertensiunea arteriala, gripa, afectiunile cardiovasculare, artrita sau diabetul.

Adio suferinte la inima!
Efectele benefice ale rasului au determinat infiintarea unor ateliere de lucru in mai multe spitale din SUA, unde asistentele invata cum sa transforme, cu zambetul pe buze, internarea unui pacient intr-o experienta placuta.

Este cunoscut ca indispozitia si depresia pot avea un efect negativ asupra starii de sanatate. De exemplu, pacientii care sunt deprimati in momentul in care fac un bypass coronarian au un risc de doua ori mai mare de a deceda in urmatorii cinci ani de la interventie, comparativ cu pacientii supusi acestei interventii intr-un moment bun din viata lor.

Bypass-ul este o procedura chirurgicala de tratare a arterelor blocate ale inimii, creand noi cai de trecere prin care sangele sa circule spre muschiul inimii. Aceasta procedura consta in prelevarea de vene sau artere din alte parti ale corpului si folosirea lor pentru a redirectiona sangele in jurul arterei infundate.

Specialistii sustin ca stresul cu care ne confruntam atunci cand ne pierdem locul de munca sau cand trecem printr-un divort creste de doua ori riscul de deces printr-o boala de inima sau printr-un accident vascular cerebral. Dr Michael Miller, directorul Centrului de Cardiologie Preventiva al Universitatii Maryland (SUA), sustine ca beneficiile rasului asupra vaselor de sange sunt similare celor aduse de exercitiile aerobice. Pentru sanatatea arterelor, medicul american ne recomanda sa radem cel putin 15 minute pe zi.

Terapie
Conceptul potrivit caruia rasul este bun pentru sanatate a fost cuprins in mai multe terapii ce urmaresc imbunatatirea calitatii vietii. Astfel, unul din cinci centre de tratament al cancerului din SUA apeleaza la o "terapie vesela", prin vizionarea de filme de comedie sau organizarea unor ateliere de umor.

Poate rasul sa faca mai mult decat sa ne amuze si sa ne scape de stres? Poate el incetini progresul unor afectiuni, poate intari sistemul imunitar si reduce simptomele unor afectiuni precum artrita reumatoida? Cercetarile recente arata ca, intr-adevar, rasul si umorul pot avea un efect pozitiv asupra starii de sanatate si longevitatii.


Citeste jurnalul.ro

VIDEO! Atentie la imbolnavirile din cauza tantarilor!... Cum sa avem un SPA la domiciliu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x