- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Calciul se numără printre mineralele extrem de importante pentru sănătatea întregului organism, fiindu-i necesar acestuia, între altele, în stabilizarea presiunii arteriale ori a secrețiilor de hormoni, precum și în transmiterea impulsului prin fibrele nervoase.
1. Pielea uscată
Lipsa de calciu în organism poate fi o cauză a pielii uscate, aceasta fiind, de altfel, legată și de dezvoltarea altor probleme de piele, precum eczemele ori psoriazisul.
2. Oboseala
Fără dubii, lipsa de calciu afectează sănătatea generală a organismului. Oboseala extremă, letargia, lipsa de energie ori lentoarea constantă în activitățile de zi cu zi sunt semne ale acestei probleme. Dacă apar astfel de indicii, este recomandată înlocuirea băuturilor energizante cu un regim alimentar echilibrat.
3. Depresia
Se pare că lipsa de calciu poate afecta și starea de spirit. Calciul este un sedativ natural. Prin urmare, regula generală este următoarea: cu cât consumul de calciu este mai mic, cu atât crește predispoziția la depresie.
4. Insomnia
Calciul are un rol important în generarea melatoninei în organism – un hormon care ne ajută să adormim. Prin urmare, lipsa de calciu poate duce și la lipsă de somn odihnitor.
5. Îmbolnăvirea frecventă
De asemenea, calciul joacă un rol important în menținerea unui bun sistem imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva bacteriilor ori virusurilor. Prin urmare, lipsa de calciu reduce rezistența organismului la îmbolnăvire, apărând mai frecvent, astfel, răceala, tusea ori strănutul.
6. Crampe musculare
Crampele musculare în coapse, gambe ori brațe, apărute mai ales pe timpul nopții, ar putea fi indicii timpurii ale lipsei de calciu. Aceste crampe pot fi urmate de dureri de mușchi în timpul mișcărilor simple și în timpul mersului.