- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Intoleranțele la gluten, cafeină ori lactoză pot produce un real disconfort și pot strica momente ori planuri importante. Efectele acestora pot fi evitate numai după identificarea simptomelor clare ale acestora.
Iată care sunt cele mai cunoscute și clare simptome ale acestora, ca să știi să te ferești de consecințe:
Semne intoleranță la alimente ce conțin lactoză
Între indiciile intoleranței la alimente ce conțin lactoză se numără: dureri abdominale, balonare, diaree și flatulență.
De multe ori, persoanele cu o astfel de intoleranță nu au probleme, totuși, cu brânzeturi maturate ori cu produse fermentate precum kefirul.
Citește și: Obiceiuri prin care să-ți mărești nivelul de energie. Cum poți face asta fără să consumi cofeină
Indicii ale intoleranței la cafeină
Cofeina nu este conținută doar de cafea, ci și de ceaiuri, sucuri, băuturi energizante și ciocolată. Între cele mai obișnuite simptome ale intoleranței la cafeină se numără: palpitațiile, anxietatea, insomnia și starea generală de agitație.
Persoanelor care suferă de intoleranță la cafeină le sunt recomandate băuturile decofainizate ori reducerea cantității de ceai ori cafea pe care o consumă de obicei.
Simptome ale intoleranței la gluten
Între cele mai obișnuite simptome ale intoleranței la gluten se numără: dureri abdominale, balonare, dureri de cap și erupții cutanate.
Intoleranța la gluten este mai des întâlnită decât am crede. Un studiu estimează că acest tip de intoleranță afectează între 0,5% și 13% din totalul populației. Glutenul este o proteină ce se găsește în grâu, orz, secară și triticale (hibrid de grâu și secară). Alimente și băuturi în care se găsește glutenul sunt: pâine, paste, cereale, bere, covrigi, dressinguri și sosuri, mai ales cele de soia.