Metodologia utilizata in cadrul studiului a fost prezentata de dr. Philippe Tellier, care lucreaza pentru Journal international de medecine. Realizat de specialisti ORL de la Walter Reed Army Medical Center din Washington, studiul s-a desfasurat pe 77.000 de persoane, carora li s-a facut o evaluare a evenimentelor petrecute in timpul somnului.
"Inregistrarea s-a efectuat cu ajutorul unui aparat portabil utilizat in ambulatoriu, care a permis masurarea foarte fina a caracteristicilor sforaitului cronic si a tulburarilor asociate. S-a trecut apoi la analizarea acustica a sforaitului, cu evaluarea frecventei sale orare, a volumului sonor (in decibeli) si a formei clinice (la formare, implica sau nu cerul gurii)", spun cercetatorii.
Echipa de specialisti a incercat sa stabileasca o corelatie intre mortalitate si caracteristicile clinice ale sforaitului. Rezultatele, publicate in revista "Otolaryngology - Head and Neck Surgery", arata ca "sforaitul cronic - in cele mai puternice manifestari ale sale si fara legatura cu vreo disfunctie a palatului - este asociat cu o crestere semnificativa a mortalitatii globale, chiar in absenta sindromului de apnee obstructiva in somn si cu indice de masa corporala mai mic de 30", spune dr. Tellier.
Factorii de favorizare a sforaitului (indeosebi alcool si tutun) ar putea interveni in acest fenomen, pe care autorii studiului il constata, dar nu il explica.
Citeste si Jurnalul National!
FOTO: antisnoringaid.com
VIDEO! Carbohidratii provoaca dependenta!... Afla de cate calorii ai nevoie pentru o super memorie!...