Antena Căutare

Simptome si tratamente ale hipoparatiroidismului

Hipoparatiroidism - o suferinta cu un nume lung si dificil, asa cum este in realitate boala hipoparatiroidism. Pentru a intelege mecanismul acestei boli, este necesara o scurta lectie de anatomie. Tiroida este una dintre cele mai importante glande endocrine si este situata pe partea anterioara a gatului, pe trahee.

Ea prezinta doi lobi, iar pe fata lor posterioara, la po­lul superior si inferior, se gasesc cele pa­tru glande paratiroide, fiecare dintre ele de marimea unui bob de orez. Acestea secreta un hormon, parat­hor­monul, care indeplineste un singur rol, acela de reglare a nivelului de calciu, element implicat in procese fiziologice esentiale, ca transmi­terea impulsului nervos, contractia mus­culara, mentinerea structurii osoa­se, coagularea sangelui sau func­tio­narea inimii.

Lipsa parathormonului sau hipoparatiroidismul se soldea­za cu scaderea nivelului de calciu din sange si cresterea concomitenta a celui de fosfor, fenomen care are consecinte grave asupra organismului.

Hipoparatiroidismul poate fi de natura congenitala, autoimuna sau poate aparea in urma iradierii regiunii gatului sau toracelui, din cauza unui cancer la acest nivel. Mai frecvent insa este observat dupa interventii chirurgicale in zona gatului, mai ales pe tiroida sau paratiroide. Intr-adevar, din cauza apropierii anatomice, paratiroidele pot fi afectate sau distruse in urma unei operatii pe tiroida, statisticile indicand aceasta complicatie in 2%-7% din interventii. Fenomenul poate aparea chiar la cateva zile dupa operatie sau dupa mai multi ani.

De fapt, este destul de frecvent intalnit postoperator, dar dispare, de obicei, in cateva luni. Daca persista insa dupa trei luni, este probabil vorba de un hipoparatiroidism instalat. De aceea, este importanta determinarea nivelului de parathormon, calciu si vitamina D din sange dupa o astfel de operatie, mai ales daca se observa simptomele caracteristice: amorteala, furnicaturi sau senzatia de arsura la nivelul degetelor sau buzelor, dureri sau spasme musculare cu diverse localizari, oboseala, slabiciune, menstruatii dureroase, anxietate, nervozitate, depresie, dureri de cap, tulburari de memorie.

In cazuri mai grave scaderea calce­miei poate duce la tetanie, carac­teri­zata prin aparitia de spasme du­re­roase si prelungite la nivelul muscula­turii membrelor, fetei sau trunchiului. Acestea sunt insotite de palpitatii, cresterea frecventei cardiace, bron­ho­s­pasm (cu respiratie dificila sau su­ie­ratoare), spasm esofagian (cu sen­zatia de nod in gat), spasm la­rin­gian (manifestat prin raguseala) etc.

Articolul continuă după reclamă

Hipoparatiroidismul este o afectiune cronica, ce necesita tratament toata durata vietii. Acesta insa nu trebuie facut la intamplare. Ni­ve­lul calciului si al vitaminei D din san­ge va trebui determinat periodic, ini­tial lunar, apoi de cateva ori pe an. In functie de rezultate, medicul va va prescrie suplimente zilnice cu aceste doua elemente. Daca efectele nu sunt eficiente, se prescriu diuretice care cresc nivelul de calciu din sange.

Dieta trebuie sa contina alimente bogate in calciu: lactate, varza, broccoli, spanac, portocale, cereale. Trebuie excluse insa sucurile carbogazoase, care contin cantitati mari de fosfor (sub forma de acid fosforic). Tratamentul cu ajutorul unui hormon sintetic este inca in studiu.

Pentru a marca importanta acestei boli, luna aceasta a fost aniversata pentru prima data Ziua Mondiala a Hipoparatiroidismului, un bun prilej de a atrage atentia asupra acestei maladii si de ce nu, asupra rolului glandelor paratiroide pentru sana­ta­tea noastra.

Mesajul transmis de specialisti vi­zeaza posibilitatea instalarii hipo­paratiroidismului ca o complicatie a unei interventii chirurgicale pe tiroida si masurile care ar trebui luate in aceasta eventualitate.

Citeste si Jurnalul National!

Foto: womenshealthapta.org

Fructe si legume indicate in zilele caniculare... Tigarile electronice, un pericol mai mare decat tigarile clasice...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 8 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Alex Zlăvog
Hello Chef sezonul 7, 8 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Alex Zlăvog Sambata, 08.06.2024, 15:30
Campionatele Europene de înot Belgrad 2024 Vezi acum
Citește și
x