"Un punct de vedere pertinent nu poate fi oferit decat de catre un medic specializat in chirurgie bariatrica. Eu imi pot exprima doar opinia ca antrenor si pot spune ca o astfel de interventie chirurgicala reprezinta o solutie extrema la problema obezitatii.
Chiar daca se intervine chirurgical, trebuie permanent urmata o dieta stricta si trebuie adoptat treptat un stil de viata sanatos. Aceste schimbari trebuie insa supravegheate de medic, deoarece o operatie reprezinta un risc pentru sanatate si influenteaza comportamentul organismului in timpul efortului.
In SUA se considera ca singura interventie cu efecte permanente in reducerea greutatii corporale este cea de micsorare a stomacului. Toate celelalte interventii chirurgicale nu au demonstrat rezultate notabile pe termen lung, daca nu sunt asociate si cu o schimbare radicala a stilului de viata.
Se pare ca o interventie de acest gen ar putea fi o solutie mai comoda decat o dieta pe termen lung si un program constant de exercitii fizice, dar cred ca trebuie luata o decizie informata, in urma unei discutii temeinice cu echipa medicala si cu familia."
Florin Uceanu - antrenor
"De multe ori acest tip de operatie este sortita esecului. In plus, cei care slabesc cu aceasta metoda nu au garantia ca slabirea este permanenta. Oricum ar fi, ei trebuie sa-si schimbe stilul de viata pentru a ramane slabi, iar in aceste conditii mai bine si-l schimba de la inceput fara a face operatii si pentru a slabi sanatos.
De asemenea, daca iti este afectat stomacul din cauza acestor interventii chirurgicale (taierea stomacului, balon gastric sau inel gastric) poti avea mari probleme pe termen lung.
In esenta, orice operatie de acest gen tine loc de vointa ta pentru ca duce la acelasi rezultat: sa mananci mai putin, lucru pe care poti sa-l faci si tu cu putina ambitie, fara nicio operatie."
Flavia Dacin - concurenta
Dupa ce a incercat mai multe diete timp de 5 ani si fara niciun rezultat, acum 3 ani, la varsta de 30 ani, a recurs la "balonul gastric".
"M-am operat. Procedura in sine nu a fost dureroasa, dar primele 3 saptamani au fost groaznice pentru ca stomacul vroia sa respinga un corp strain pe care nu-l putea digera si intotdeauna aveam o senzatie de greata. In primele zile am slabit cateva kilograme, dar asta pentru am varsat tot timpul, m-am deshidratat, am pierdut foarte mult sodiu, potasiu si incepusem sa am crampe si dureri musculare.
A fost o operatie costisitoare. Am platit 4.500 lei pentru interventie plus 300 de euro cand l-am scos. Am renuntat la el pentru ca intotdeauna aveam arsuri la stomac si eram obligata sa apelez la pansamente gastrice. Daca nu iei pansamente gastrice poti sa faci gastrita deoarece stomacul vrea intotdeauna sa digere ceea ce se afla in interiorul lui, si atunci normal ca se secreta suc gastric, iar acest lucru da o senzatie de disconfort si poate duce la gastrita, ulcer.
Ceea ce vreau sa mai spun este ca balonul gastric la mine nu a dat rezultate. Pentru cei care mananca dulciuri, beau ciocolata calda sau sucuri acidulate, nu are niciun fel de efect. Trebuie tinut un regim foarte strict."
Alexandru Briscu - concurent
La 24 de ani cantarea 190 de kilograme, iar in urma unei operatii cu inel gastric a reusit sa slabeasca 40 de kilograme. S-a oprit la greutatea de 154 de kilograme si de atunci nu a mai slabit nici macar un gram. De cand a facut operatia, nu mai are incredere in nicio metoda de slabit si regreta faptul ca a decis atat de usor sa faca interventia chirurgicala.
"Am facut operatia acum 3 ani la un spital din Bucuresti. Eram anul trei de facultate. Aveam 190 de kg, iar dupa operatie am ajuns la aproape 150 kilograme, intr-un an. A fost o slabire constanta si fara niciun fel de sport, doar cu regim. Asta a fost si idea pentru ca eu nu am facut niciodata sport.
Mi-am facut analizele la un spital din Moinesti si apoi am venit in Capitala unde mi-a fost pus inelul gastric. Operatia nu a fost dureroasa. M-a costat aproximativ 10.000 lei. Nu am luat medicamente si perioada de recuperare a fost de numai o saptamana.
Totul a decurs repede. Duminica m-am internat, avand analizele gata facute, m-a operat luni si marti am plecat acasa. Am stat doar o zi la reanimare. Drumul de intoarcere a fost un chin. Am plecat cu un taxi pana la gara si am facut 2 ore. Era foarte aglomerat. In tren nu mergea aerul conditionat... A fost groaznic.
Dupa un an de la operatie, nu am mai reusit sa tin regimul. Am inceput usor, usor sa mananc produse de la fast food, pizza si m-am ingrasat, dar nu chiar asa mult, 6 kg in 2 ani.Nu-mi pare rau pentru ca am recurs la aceasta operatie deoarece sigur ajungeam sa am peste 200 de kilograme, dar pentru ca inelul nu ma mai putea ajuta, m-am inscris in aceasta competitie pentru ca stiam ca singura mea sansa de a slabi era miscarea.
Acum, tinand cont de experienta pe care am avut-o pana acum la <>, nu as mai apela la o astfel de interventie chirurgicala. In campus am vazut ca se poate slabi cu sport, dieta si multa vointa."
Gige State - concurent
La 45 ani avea 230 kg si si-a facut o operatie de sort abdominal in urma careia a ramas cu 220 kg. Cu regim a reusit sa slabeasca inca 40 kg, dar, la un an dupa, a ajuns la 224 kg. Daca s-ar intalni cu doctorul care l-a operat, i-ar fi rusine pentru ca s-a ingrasat, in loc sa fi slabit.
"Mi-am facut o operatie de sort abdominal. Doctorul mi-a scos in jur de 10 kilograme. Apoi am reusit sa slabesc 50 de kilograme, dupa care am revenit la aproape 220 de kilograme, poate si mai mult. Acum sunt iar intr-o etapa de slabire, dar de aceasta data prin sport si dieta.
Din cauza faptului ca aveam obezitate morbida, corpul meu nu se mai oxigena in totalitate. Pot sa va spun ca noaptea ma trezeam din somn pentru ca nu aveam aer si reuseam intr-un final sa adorm pe marginea patului. Creierul nu mai dadea comanda de oxigenare, nu mai puteam sa respir...
Cat am stat in spital am facut exercitii de respiratie. Cand am vrut sa ma operez, doctorii nu puteau sa-mi fac anestezie totala pentru ca nu ma mai trezeam, puteam sa mor, dar cu priceperea mare a doctorului Agapia Ionescu care m-a operat, mi s-a facut anestezie locala si am fost constient pe durata operatiei.
A durat 4 ore si 11 minute. M-au operat doi doctori: un chirurg general si un chirurg plastician, oameni priceputi, dar dupa ce m-au operat, irigarea vaselor de sange a fost mai slaba si vindecarea a fost foarte grea (pentru sudarea operatiei). Acolo, in locul respectiv, iti intra palma si intr-o parte si in cealalta, suprafata de vindecare a fost foarte mare, tesuturile nu s-au irigat normal si s-a infectat zona respectiva, iar m-au deschis, iar anestezie, iar m-au curatat... a fost o operatie foarte grea.
Dupa o saptamana m-am infectat si am facut embolie pulmonara, o boala mortala, stratul de piele din partea de jos a stomacului se facuse ca o minge mare de fotbal, am intrat in coma si doctorii nu mi-au dat decat cateva zile ramase de trait. Dupa aceea am stat la reanimare o luna de zile. M-au salvat dl. dr. Ciupan si dl. dr. Lazar Mihai.
A fost o operatie costisitoare deoarece a necesitat alimentatie speciala, medicamente, intretinerea mea din toate punctele de vedere. Doar antibioticele au costat peste 12.000 lei.
Acum fac miscare, mi-am recapatat suflul, pot dormi foarte bine, mi-am format tonusul, rezistenta. Nu as mai face niciodata acest fel de operatie. E o operatie foarte grea si foarte periculoasa. Este mult mai bine fara operatii, taieturi. Se poate slabi foarte bine si prin sport si dieta."
Marius Fugaru - concurent
"Am vrut sa fac operatia datorita faptului ca imi lipsea increderea in mine si nu aveam curajul sa ma apuc de niciun fel de dieta, sportul nici nu-l iau in calcul. Vedeam in operatie singura mea sansa de a ma opri din mancat. Vroiam sa recurg la micsorarea stomacului prin taiere, dar la momentul potrivit, Dumnezeu mi-a oferit sansa de a castiga casting-ul la reality show-ul "Marele Castigator", unde am inceput sa slabesc sanatos prin sport si dieta, ceea ce acasa mi se parea imposibil, lipsindu-mi increderea in mine si vointa.
Oricum, am auzit de la prieteni ca imediat dupa ce au facut aceasta operatie au reusit sa slabeasca, dar asta doar pentru ca stomacul lor a fost micsorat prin acea interventie chirugicala. Pur si simplu organismul le refuza mancarea. Si cu operatie, dar si cu regim si sport, trebuie sa faci acelasi lucru si anume sa mananci in limitele bunului simt.
Pe mine m-a ajutat foarte mult competitia de la Antena 1. Aici am gasit pe cineva care m-a facut sa am incredere in mine, m-a facut sa vad ca pot trai extraordinar de bine si cu o mancare adecvata si facand sport si pentru asta ii multumesc mult. Campusul <> si-a pus amprenta asupra mea si am slabit destul de bine. In doar 3 saptamani am slabit 15 kilograme."
Vezi aici cum au evoluat concurentii de la Marele castigator!