Aceste noi tulpini stafilococice constituie subiectul principal in atentia celei de-a 50-a Conferinte anuale a ICAAC (Conferinta interdisciplinara asupra agentilor antimicrobieni si a chemoterapiei - Interscience conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy), ce a inceput de duminica la Boston ((Massachusetts, nord-estul SUA) si reuneste peste 12.000 de specialisti in maladii infectioase din intreaga lume.
Aceste noi tulpini stafilococice au aparut in urma cu cateva zeci de ani in diferite locuri precum vestiarele cluburilor de sport, in scoli sau inchisori, noteaza Agerpres.
Dupa ce primele tulpini au fost localizate in Australia, ele s-au raspandit apoi in intreaga lume, principala tulpina denumita "USA300" (aparuta in SUA) avand o viteza extraordinara de transmitere in toate tarile lumii in ultimii ani.
Acesti stafilococi aureus rezistenti la antibiotice, denumiti SARM-C (C de la comuni) sunt diferiti de cei care predomina in mediul intraspitalicesc. Numarul infectiilor pe care acestia le provoaca, in special la nivelul pielii, creste rapid si situatia se poate agrava in urmatorii ani.
Desi nu sunt preponderenti in mediul intraspitalicesc, acesti stafilococi sunt responsabili si de o serie de infectii nosocomiale soldate cu peste 19.000 de decese doar in SUA. In Uniunea Europeana, peste 3 milioane de persoane sunt atinse anual de aceste infectii, iar in cateva zeci de mii de cazuri aceste infectii sunt fatale.
"Mai multe studii au ajuns la concluzia ca tulpinile SARM-C ar putea inlocui tulpinile SARM ca principala cauza a infectiilor nosocomiale, cu consecinte potential devastatoare", a comentat medicul italian Matteo Bassetti, participant la conferinta.
Citeste jurnalul.ro
Venin de albine in loc de pastile... VIDEO! Medicii din Targu Mures au fost premiati la Neata...