Suplimentele alimentare au rolul de a completa dieta, fiind surse concentrate de nutrienti sau alte substante cu efect nutritional.
Ele contin fibre alimentare, produse parabiotice, proteine pure sau izolate, lipide si fosfolipide si sunt comercializate sub forma de tablete, capsule, pastile, pulbere sau lichid. Dar unele vitamine, luate in exces, pot produce dezechilibre sau boli grave.
Excesul de betacaroten imbolnaveste plamanii
Provitamina A sau betacarotenul prezenta in unele suplimente alimentare poate fi periculoasa pentru plamani. Luate zilnic, suplimentele alimentare care contin betacaroten pot creste riscul de cancer la plamani in cazul fumatorilor cu 20-30%, dar si riscul aparitiei cancerului de piele este mult mai mare.
Specialistii afirma ca doza maxima de betacaroten este de 4,8 mg pe zi si nu mai mult de o cura sau doua pe an. Echivalentul acestei doze se regaseste in cateva legume: 50 grame de morcovi rasi, 250 grame de varza proaspata, 200 de grame de fasole verde sau in 300 de grame de caise. Asadar, retine: o alimentatie variata si echilibrata este suficienta pentru a asigura organismului cantitatea necesara de vitamine si minerale.
Vitamina E creste riscul mortalitatii
Cele mai bune surse naturale de vitamina E sunt uleiurile vegetale de floarea-soarelui, porumb, soia si masline, precum si cerealele integrale, pestele, germenii de grau si legumele verzi.
In doze optime, vitamina E ajuta la diminuarea riscului aparitiei bolilor de inima, diabetului si cataractei. Un consum normal de vitamina E poate scadea procentul colesterolului rau, previne coagularea sangelui, intareste sistemul imunitar si are un efect benefic asupra sistemului nervos. Doza nu trebuie sa depaseasca 12 mg pe zi, in maximum doua cure pe an, la recomandarea medicului.
Fierul in doze mari, toxic pentru ficat
Deficienta de fier creeaza stari neplacute de oboseala, lesin, ameteli, dar se pare ca are un impact negativ si asupra imunitatii organismului. Sursele cele mai bune de fier sunt carnea de vita, organele, galbenusul de ou, dar si legumele si fructele.
Atentie insa, daca doza optima de 9 mg pe zi este depasita printr-un aport crescut de fier din suplimente alimentare, in timp, poate provoca ciroza sau cancer de ficat, pentru ca surplusul se acumuleaza in tesutul hepatic.
Citeste Revista Felicia
Munca la sala vs. sfecla rosie... "Si noi ce mancam ca sa slabim?"...