Toţi facem asta, dar nimeni nu ştie cu adevărat DE CE! Adevărul din spatele căscatului

 

Căscatul este un gest pe care îl face toată lumea. Când suntem plictisiţi, obosiţi, somnoroşi sau abia ne-am trezit, acesta ne dă de gol imediat, dar adevăratul motivul pentru care facem asta e foarte puţin cunoscut.

Multă vreme s-a crezut că este un act reflex ce ar avea scopul de a asigura mai mult oxigen organismului, dat fiind că o cantitate mai mare de oxigen măreşte viteza de circulaţie a sângelui, întăreşte muşchii şi ne mai ţine în "alertă" pentru o vreme.


Altă variantă este aceea că a căsca este un mod de a controla temperatura creierului. El arde o treime din caloriile organismului şi, în consecinţă, produce căldură care trebuie eliminată cumva. Căscând, creştem fluxul de sânge din creier şi astfel se produce răcirea.


Toată lumea ştie - căscatul este molipsitor. Anumiţi cercetători susţin că rolul contagiunii este acela de a aduce pe cei prezenţi la un loc, într-un anume moment, la aceeaşi stare fizică şi psihică, un fel de element reglator al comunităţii. Împotriva opiniei comune, căscatul nu este un semn al dorinţei de somn. De fapt, producându-se răcirea creierului se asigură eficienţa funcţionării acestuia, deci organismul nu se pregăteşte pentru odihnă.


Sursa: scientia.ro

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe