Verdictul categoric vizand aceste tehnici de subtiere a stratului adipos si de atenuare a aspectului de coaja de portocala a pielii a fost pus ca urmare a unei anchete foarte documentate si a analizei intregii literaturi stiintifice privind riscurile asociate acestor tehnici. De asemenea, au fost consultati dermatologi, medici si chirurgi specializati. Haute Autorite de Sante (HAS) din Franta face trimitere directa la "complicatiile grave" inregistrate la 23 de pacienti carora li s-au administrat injectii cu solutii hipoosmolare (metoda care mai este cunoscuta sub numele de lipodisolutie, liptomie, morfoliposculptura), respectiv necroze cutanate, hematoame, leziuni subcutanate, ulceratii, tromboze etc.
In cazul a zece pacienti, complicatiile au impus interventii chirurgicale. Totusi, la ora actuala nu exista date statistice care sa evalueze amploarea fenomenului. Ceea ce face practic imposibila stabilirea frecventei acestor complicatii in raport cu numarul actelor realizate. Chiar HAS avertizeaza ca in cazul tehnicilor lipolitice fara injectie, cu lasere sau ultrasunete, nu au fost consemnate efecte secundare. Dar HAS are retineri in privinta omologarii materialului folosit, a pregatirii profesionale si conditiilor in care sunt aplicate. Multe dintre complicatiile puse pe seama tehnicilor de lipoliza vizeaza necrozarea pielii.
Majoritatea chirurgilor esteticieni care profeseaza in spitalele din Romania recunosc ca nu apeleaza la aceste tehnici. Ele sunt folosite in cabinete cosmetice. In acest sens, medicul specialist dermatolog Viviana Iordache considera ca metodele "nu ridica probleme de sanatate, cu conditia ca pacientul sa fie informat asupra riscurilor si sa aleaga un centru medical echipat corespunzator pentru asemenea interventii".
Citeste si Jurnalul
FOTO: coltisorderai.blogspot.com