Căutare Live

Unele tratamente anticelulitice au consecinte grave asupra sanatatii

Metodele de eliminare a celulelor adipoase prin laser transcutanat, injectii cu agenti chimici (mezoterapie), ultrasunete, infrarosii, radiofrecvente au fost interzise in Franta prin Decretul 282/2011 recent publicat in Journal Officiel. Trebuie subliniat ca aceste metode sunt aplicate mai ales pentru eliminarea celulitei in foarte multe centre de infrumusetare din tara noastra. Potrivit specialistilor francezi, aceste metode sunt la originea a numeroase complicatii cu consecinte grave asupra sanatatii.Verdictul categoric vizand aceste tehnici de subtiere a stratului adipos si de atenuare a aspectului de coaja de portocala a pielii a fost pus ca urmare a unei anchete foarte documentate si a analizei intregii literaturi stiintifice privind riscurile asociate acestor tehnici. De asemenea, au fost consultati dermatologi, medici si chirurgi specializati. Haute Autorite de Sante (HAS) din Franta face trimitere directa la "complicatiile grave" inregistrate la 23 de pacienti carora li s-au administrat injectii cu solutii hipoosmolare (metoda care mai este cunoscuta sub numele de lipodisolutie, liptomie, morfoliposculptura), respectiv necroze cutanate, hematoame, leziuni subcutanate, ulceratii, tromboze etc.

In cazul a zece pacienti, complicatiile au impus interventii chirurgicale. Totusi, la ora actuala nu exista date statistice care sa evalueze amploarea fenomenului. Ceea ce face practic imposibila stabilirea frecventei acestor complicatii in raport cu numarul actelor realizate. Chiar HAS avertizeaza ca in cazul tehnicilor lipolitice fara injectie, cu lasere sau ultrasunete, nu au fost consemnate efecte secundare. Dar HAS are retineri in privinta omologarii materialului folosit, a pregatirii profesionale si conditiilor in care sunt aplicate. Multe dintre complicatiile puse pe seama tehnicilor de lipoliza vizeaza necrozarea pielii.

Majoritatea chirurgilor esteticieni care profeseaza in spitalele din Romania recunosc ca nu apeleaza la aceste tehnici. Ele sunt folosite in cabinete cosmetice. In acest sens, medicul specialist dermatolog Viviana Iordache considera ca metodele "nu ridica probleme de sanatate, cu conditia ca pacientul sa fie informat asupra riscurilor si sa aleaga un centru medical echipat corespunzator pentru asemenea interventii".

Citeste si Jurnalul

FOTO: coltisorderai.blogspot.com

Fructele si legumele, surse naturale de sanatate... Carnea de miel, pro si contra...
Parteneri
Filme despre sfârșitul lumii. 5 povești apocaliptice pe care trebuie să le vezi
Dacă ești adepta filmelor de acțiune cu scenarii greu de imaginat, ți-am pregătit o listă cu filme despre sfârșitul lumii care să te țină cu sufletul la gură. Am ales pentru tine unele dintre cele mai apreciate producții din toate timpurile cu actori de renume și scenarii pline de suspans.
Catine.ro
Ultimele știri