Live acumChefi la cutite Sezonul 9 (r)
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Arta de a trăi frumos à la française

Stilul de viaţă franţuzesc este caracterizat, printre altele, de capacitatea de a te bucura de micile plăceri ale vieţii. Este un mod de a trăi care atinge cele mai diverse domenii, de la gastronomie la modă, călătorii, timp liber și slujba de zi cu zi. Indiferent unde locuiești, sunt câteva practici culturale şi nuanţe pe care le poţi adopta din celebrul stil de viaţă franţuzesc.  

Stilul de viaţă franţuzesc este caracterizat, printre altele, de capacitatea de a te bucura de micile plăceri ale vieţii. Este un mod de a trăi care atinge cele mai diverse domenii, de la gastronomie la modă, călătorii, timp liber și slujba de zi cu zi. Indiferent unde locuiești, sunt câteva practici culturale şi nuanţe pe care le poţi adopta din celebrul stil de viaţă franţuzesc.

Gastronomia

Un ecler cu cea mai bună ciocolată, un pahar de șampanie sau de Martell, consumate la o terasă sunt mici surse de fericire pentru francezi, care, poate mai mult ca orice alți cetățeni ai lumii, știu să se lase purtați de magia gustului.

Arta de a trăi frumos à la française

În 2017, gastronomia franțuzească era inclusă de experții UNESCO în patrimoniul cultural imaterial al umanității. Era pentru prima dată când gastronomia unei țări obţinea acest statut și pe bună dreptate, fiind un aspect complex indisociabil de modul de viaţă franţuzesc. Nu vorbim numai de preparatele specifice, ci şi de importanţa şi timpul acordate meselor, precum şi celor care te acompaniază.

Pentru francezi, timpul acordat mesei este extrem de important, însă trebuie privit totul la modul realist. Nu ai în fiecare zi la dispoziție câte o oră pentru a te bucura de prânz și nu te poți vedea cu cei dragi atât de frecvent pe cât ți-ar plăcea. Însă, când iei masa, încearcă să te relaxezi și să te bucuri de fiecare înghițitură.

Bucătăriile de dimensiuni mici, specifice, de exemplu, locuințelor din Paris, îi fac pe francezi să petreacă mai mult timp la restaurant sau la terasă, lucru care contribuie din plin la viața lor socială.

Alte caracteristici ale gastronomiei franțuzești care pot fi adoptate de oricine sunt faptul că ei preferă preparatele gătite din produse proaspete, locale, de sezon, dar și că întotdeauna este mai importantă calitatea decât cantitatea.

Modă – mai puțin înseamnă mai mult

Francezii au capacitatea de a exersa din plin acest dicton. Este suficient, de exemplu, să compari obiceiurile lor privind cumpărăturile cu cele ale americanilor, victime ale consumerismului. Din aceleași motive de limitare a spațiului de locuit, garderoba francezilor, mai ales a franțuzoaicelor pune accentul pe calitate și nu pe tendințe. Un taior clasic de la Chanel poate fi o moștenire la fel de valoroasă ca o piesă de artă, iar o franțuzoaică nu va ascunde faptul că piesa a fost cumpărată de mama sau bunica.

Poți încerca să îți creezi o garderobă de tip capsulă, cu piese de bază, de foarte bună calitate, în culori neutre, care pot fi combinate și transformate în ținute diverse doar cu ajutorul unor accesorii glamour, precum celebrele lor eşarfe.

Ideea de bază este să îţi dezvolţi un stil propriu care să te ajute nu numai să economiseşti timp, ci şi bani.

Grija faţă de trup

Rutina de îngrijire este foarte importantă și nu vorbim aici despre lucrurile pe care trebuie să le faci zilnic, precum un duș sau demachierea tenului, ci de aceleași mici plăceri ale vieții, precum o baie cu spumă în timp ce bei un pahar de vin bun sau un masaj relaxant.

Franțuzoaicele pun mare accent aici tot pe calitate, produsele locale pentru îngrijirea pielii și înfrumusețare fiind celebre. Astfel, înainte de a aplica orice tip de machiaj, pielea trebuie să arate sănătoasă.

Și, nu în ultimul rând, un aspect impecabil este dat de o manichiură simplă, dar perfectă, de un ruj neapărat roșu și de câțiva stropi de parfum de cea mai bună calitate.

Arta de a trăi frumos à la française

Timpul liber şi grija faţă de spirit

Într-o epocă în care informaţiile circulă cu rapiditate, mulţi oameni preferă să citească ştirile de pe telefoanele inteligente, mai degrabă, decât dintr-un ziar. Francezii încă mai au obiceiul de a sta dimineaţa la o cafenea şi de a citi ziarul sau o carte.

Plimbările fac şi ele parte din rutina francezilor, fiind utile atât sănătății fizice, cât și vieții sociale. Este un lucru obișnuit pentru ei să meargă în parc, să stea pe bancă la soare și să converseze cu un prieten.

Arta de a trăi frumos à la française

Franța este o țară cu un patrimoniu cultural bogat, cu numeroase muzee, teatre, cinematografe, galerii de artă. Mersul la teatru, la un concert sau la o expoziţie de artă este un alt obicei în viaţa francezilor, care îşi fac timp, astfel, să îşi îngrijească şi mintea.

Nu în ultimul rând, stilul à la française înseamnă o atitudine mai relaxată, poate un clișeu: să te bucuri de prezent, iar mici plăceri, precum cele de mai sus, să devină un mod de viață.

Sursa foto: Unsplash.com, Pexels.com

Recomandari