Căutare Live

Calatorie pe drumurile motilor - Muntii Apuseni

Pentru multi romani, Muntii Apuseni sunt destinatia cea mai interesanta din Romania. Relieful format prin erodarea calcarului cuprinde aproximativ 400 de pesteri, iar flora si fauna specifice reprezinta unul dintre motivele pentru care a zona fost declarata rezervatie naturala.

In Muntii Apuseni se pot gasi cele mai multe si mai variate rezervatii din tara. Aici se afla rezervatii paleontologice (Detunata, Dealul cu Melci), speologice (Scarisoara, Vadul Crisului, Cetatile Ponorului) si chiar forestiere (padurea Bejan). Locuitorii acestei zone, motii, sunt cunoscuti pentru obiectele din lemn pentru uz gospodaresc pe care le confectioneaza de generatii. Ciuberele si donitele de lemn din Apuseni pot fi intalnite in majoritatea targurilor din Romania, iar renumitele buciume constituie elemente de atractie pentru turisti.

"Drumurile" motilor

Pentru a vizita muntii Apuseni va recomandam cateva trasee turistice. Plecati din Cluj-Napoca spre Oradea si treceti prin Huedin, vizitand pesterile din Muntii Bihor. Acestia sunt renumiti pentru numeroasele monumente ale naturii: ghetarul si pestera Scarisoara, pesterile Focul Viu si Cetatile Ponorului.

Al doilea traseu este marcat de localitatile Oradea- Beius - Stei - Campeni - Turda si cuprinde statiunile Felix si Stana de Vale, pestera Ursilor, ghetarul de la Barsa si Groapa Ruginoasa, rezervatie naturala. In apropierea localitatii Vascau o sa intalniti un fenomen unic in tara: Izbucul de la Calugari, un izvor care apare si dispare la intervale egale de timp.

2010/08/20//97899-800px-cetatea_bologa_-_foto2.jpg
Mai puteti opta pentru traseul Stei - Varfurile - Brad - Deva. In localitatea Brad va recomandam sa vizitati cel mai pretios muzeu din tara, si la propriu si la figurat - adaposteste pepite de aur si pietre de pestera, de o valoare inestimabila.
Ultimul traseu este Campeni - Abrud - Zlatna - Alba Iulia, pe parcursul caruia se afla, de asemenea, numeroase obiective turistice. De exemplu, in localitatea Bucium, la 20 de kilometri de Abrud, se afla Detunatele, stanci de roci bazaltice unice in Carpati.

Obiective unicat

Destinatiile turistice din Apuseni nu se rezuma nici pe departe la cele amintite mai sus. De exemplu, pe partea stanga a Vaii Ariesului, la 15 kilometri de Campeni si la 10 kilometri de comuna Vidra, se afla o nemaipomenita rezervatie paleontologica.

Puteti merge acolo pentru a vizita superba zona numita Dealul cu Melci, in fapt un recif de cochilii de melci de mare, care traiau in urma cu milioane de ani in acele locuri, scaldate de apele calde ale Marii Tethis. Cochiliile s-au pastrat incrustate in stanca. Aici veti putea admira „Actaeonella giganteea”, o scoica cu cochilie in forma de melc care popula apele Marii Tethis in urma cu sase milioane de ani. Dealul cu Melci este unul dintre cel mai bogate locuri fosilifere din Romania.
2010/08/20//97900-pestera_ursilor_-_formatiuni_stalactite_si_stalagmite.jpg

Pestera Ursilor este unicat printre cele amenajate pentru turism datorita aglomerarii impresionante de formatiuni speologice. Tot aici se gaseste un numar mare de resturi fosile ale ursului de caverna, disparut in urma cu 15.000 de ani. Situata la 482 de metri altitudine, pestera este amenajata pe doua niveluri. Are o lungime totala de peste 1.500 de metri, din care cei circa 700 de metri ai nivelului inferior reprezinta rezervatie stiintifica. Partea superioara, amenajata cu trotuare si balustrade, se compune din galeriile „Ursilor”, „Emil Racovita” si „Lumanarilor”, prima fiind bogata in resturi scheletice ale ursului de pestera. Cea de-a doua galerie cuprinde formatiuni spectaculoase, iar cele mai frumoase au fost denumite „Mastodontul”, „Palatele fermecate” sau „Casuta Piticilor”.

Cat costa?

Un argument in plus pentru alegerea traseelor prin muntii Apuseni sunt numeroasele pensiuni turistice si ospitalitatea localnicilor. Puteti petrece mai mult timp la pensiunile din localitatea Belis, situata la 20 de kilometri de Huedin, unde localnicii ofera turistilor mai multe posibilitati de drumetie, odihna si distractie. De aici se poate ajunge usor cu masina la pesterile Scarisoara si Ursilor. Un loc la pensiune costa intre 75 si 125 de lei pe noapte, cu trei mese pe zi. Sau va puteti caza la pensiunile dintre Turda si Cluj-Napoca. Cazarea costa, in medie, intre 60 si 90 de lei pe noapte pentru o persoana, cu demipensiune.

Foto: Wikipedia

Dubrovnik - un oras vechi, pentru turistul pasionat de istorie... Top 3 pesteri de poveste...
Parteneri
Cum să faci compost acasă. Sfaturi utile pentru utilizarea resturilor menajere
Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.
Catine.ro
Ultimele știri