Antena Căutare

Călătoriile ca realizări

Oamenii au fost creați pentru a fi mereu în mișcare. Scheletele și structurile noastre musculare au evoluat pentru a facilita găsirea hranei, pentru a scăpa de prădători și pentru a ne satisface curiozitatea animalică. Ne stă în fire să ne mișcăm aproape în mod constant și chiar și cele mai sedentare persoane simt într-o oarecare măsură nevoia de mișcare.

Călătoriile ca realizări Galerie
Călătorii

Pe măsură ce a evoluat ca specie și i s-a dezvoltat creierul, omul a devenit mai curios, iar condus fiind de anumite nevoi primordiale, a început să călătorească.

Cum am început să călătorim

În epoca neoliticului au apărut primele vase de navigație, s-a inventat roata, făcându-se astfel primii pași spre îndeplinirea dorinței de deplasare. Vânătorii nomazi se orientau în căutarea hranei în funcție de plantele sălbatice și vânatul disponibile sezonier. Apoi, omul antic a început să construiască drumuri pentru a facilita circulația trupelor prin imperii și, în cele din urmă, civilii au început să călătorească în rulote. Călătoria în scopul comerțului i-a dus pe exploratori pe tărâmuri necunoscute, pentru a întâlni alți oameni și a face rost de bogății de o valoare insondabilă. Pe de altă parte, grecii și romanii înstăriți au început să călătorească pentru a-și petrece timpul liber în vilele lor de pe malul mării, în orașe precum Pompeii și Baiae. Este cunoscut faptul că vikingii aveau o abilitate specială pentru navigație și un interes deosebit pentru explorare. Prin călătorii periculoase, aceștia au cucerit zone precum Islanda și Groenlanda.

În epoca medievală, cei mai cunoscuți călători erau pelerinii și misionarii, care, conduși de convingerile lor, au avut parte de călătorii pline de peripeții. La sfârșitul secolului al XVI-lea, a devenit la modă ca tinerii aristocrați și bărbații înstăriți din clasa superioară să călătorească în orașe europene importante ca o notă de încununare a educației lor în domeniul artelor și literaturii. După revoluția franceză, la începutul secolului al XIX-lea, călătoriile nu mai erau întreprinse doar de clasa privilegiată, deoarece au devenit mai ieftine, mai ușoare și mai sigure. Revoluția industrială a adus cu ea oportunitatea de a călători mai efficient, datorită producției de utilaje mai rapide. Clasa mijlocie dispunea de mai multe resurse financiare și de mai mult timp pentru a se relaxa și a lua parte la activități recreative. Pentru prima dată, călătoriile aveau ca scop principal plăcerea. În epoca modernă, călătoriile aeriene avantajoase au contribuit la turismul internațional în masă, cam așa cum îl știm a fi astăzi. De-a lungul anilor, diferite aspecte precum evoluția tehnologiei, dezvoltarea sistemului de securitate sau schimbările sociale au schimbat modul în care călătorim.

Călătoriile ca realizări

Călătorii

Beneficii peste beneficii

La fel ca tinerii aristocrați europeni de la finalul secolului al XV-lea, unele persoane văd astăzi călătoriile ca pe niște ritualuri de tranziție, niște oportunități de căutare a sufletului. Aceasta este epoca backpackerilor și a tinerilor care fac o pauză de un an de la studii pentru a se plimba de pe un continent pe altul. Călătoria este cel mai bun profesor. Te învață multe lucruri atât despre destinație, despre propria țară, chiar și atunci când nu te afli pe teritoriul său, dar și despre ține însuți. Prin explorarea altor teritorii treci printr-un proces de auto-cunoaștere de care este posbil să nu ai parte niciodată dacă stai în același loc. Înveți să accepți diferențele dintre oameni, devenind astfel mai tolerant. Ai parte de experiențe care îți testează limitele, dar te lasă cu amintiri unice, pe care le-ai fi putut vedea doar în filme, dacă nu te-ai fi decis să călătorești. Realizând că poți face față unor situații neașteptate, devii mai independent și mai încrezător. Înveți și lucruri simple, dar care pot conta mult într-un anumit moment al viitorului tău. Călătoriile îți dezvoltă și abilitățile lingvistice. Nu există o modalitate mai bună de a învăța o limbă, decât să pleci în țara de origine și să o practici cu nativii. Și după acest pas devii mai motivat să o folosești în continuare, la fel ca multe alte lucruri pe care le-ai învățat peste hotare. O călătorie te poate surprinde atât în mod pozitiv, dar și negativ, în funcție de situație, însă concluzia pe care o vei desprinde la final va fi cu siguranță definită de fericire și satisfacție, iar poveștile pe care le vei spune urmașilor tăi te vor face să fii mândru de alegerea făcută.

În ce fel se poate călători

Există mai multe tipuri de călătorii în zilele noastre, iar cele mai populare sunt city break-urile, potrivite pentru persoanele care au un program de lucru mai puțin flexibil. Mai iubite decât acestea sunt concediile, deoarece implică un număr mai mare de zile și pot avea loc în destinații mai îndepărtate. Tururile de grup și road trip-urile sunt mai accesibile datorită prețurilor pe care le implică. Călătoriile care au ca scop voluntariatul aduc cea mai mare satisfacție, iar anul sabatic oferă cea mai multă libertate. La loc sigur mergi atunci când îți vizitezi rudele sau prietenii, iar dacă locația respectivă e în topul preferințelor tale, nu poți fi decât recunoscător.

Este posibil ca unii oameni să nu aibă niciodată șansa de a merge într-o călătorie de afaceri sau de a călători în zilele lor libere, în timp ce alții ar putea avea resurse financiare pentru a merge într-un an sabatic, dar nu simt că vor să facă acest lucru. Adevărul este că oportunitățile nu sunt greu de găsit în zilele noastre și oamenii care se regăsesc în situațiile menționate mai sus ar putea avea norocul să câștige o călătorie grozavă doar urmând cu multă determinare un vis pe care îl au de mai mult timp. O destinație îndepărtată precum Las Vegas este o escapadă preferată de iubitorii de poker, care nu se mulțumesc în a se limita la un simplu vis, ci cred cu îndârjire că sunt capabili să-și ducă dorința la un alt nivel. Iubitorii de samba s-ar putea gândi să meargă o dată în viață la Carnavalul de la Rio sau pasionații de sport, la Jocurile Olimpice, unde pot întâlni persoane care împărtășesc același interes. Imaginația nu are limite, ai nevoie doar de voință și speranță.

Cum alegi unde să pleci

Chiar și atunci când ai parte de resursele financiare necesare, de timp, dar și de dorința de nou, poate fi dificil să alegi destinația. Dacă te afli într-o astfel de situație, nu trebuie decât să îți definești clar obiectivele și să ții cont de propriile interese. Informează-te cu privire la diferite destinații, află părerile celor care au fost acolo și nu uita să te orientezi în funcție de cum îți vei putea administra bugetul. Gândește-te și la siguranță, imaginează-te în situații specifice și încearcă să îți dai seama dacă te poți vedea trăind în acel loc. Ideea e să îți faci un plan de ansamblu, lasă detaliile pe mai târziu, nimic planificat în totalitate nu dă rezultate bune.

Sunt nenumărate întrebări care îți pot trece prin cap atunci când te hotărăști să pleci într-o călătorie, dar cel mai important e faptul că ai luat decizia de a pleca. Indiferent de rezultate, experiențe, amintiri, această călătorie va fi o realizare. Va fi un aspect pe care l-ai trece cu siguranță în CV, dacă ar exista o astfel de cerință.

Welcome Early Booking 2020! Delta Dunării, ținutul cu o biodiversitate uimitoare... Black Friday 2019: Europa Travel continuă maratonul reducerilor la vacanțe!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x