Antena Căutare

Ce trebuie să știi despre Mănăstirea Prislop: istorie, program, traseu, cazare

Mănăstirea Prislop, locul unde se află mormântul lui Arsenie Boca, reprezintă un important loc de pelerinaj și rugăciune. Află care este istoria ei, programul de vizitare și traseul pe care se poate ajunge la Mănăstirea Prislop

Galerie
Manastirea Prislop

Mănăstirea Prislop, locul unde se află mormântul lui Arsenie Boca, reprezintă un important loc de pelerinaj și rugăciune. Află care este istoria ei, programul de vizitare și traseul pe care se poate ajunge la Mănăstirea Prislop

Manăstirea Prislop se află la 13 km de Haţeg. De aproape şapte secole, ea reprezintă unul din cele mai importante aşezăminte religioase ortodoxe din Transilvania. Pe lângă frumuseţea şi unicitatea construcţiei bisericeşti, ridicată, prin strădania celor trei mari ctitori (Părintele Nicodim, Domniţa Zamfira şi Părintele Arsenie Boca), Mănăstirea Prislop atrage ca un magnet mii şi mii de credincioşi din întreaga ţară, veniţi aici pentru a înţelege o parte cât de mică din ceea ce a însemnat, şi mai ales, înseamnă încă, spiritul “Sfântului Ardealului”

Mormântul părintelui Arsenie Boca de la mănăstirea Prislop constituie azi unul din importantele locuri de pelerinaj din țară, în ultimii ani numărul de pelerini veniți pe 28 noiembrie fiind de 30 000 - 40 000 de oameni.

Ce trebuie să știi despre Mănăstirea Prislop: istorie, program, traseu, cazare

Manastirea Prislop - mormatul lui Arsenie Boca

Articolul continuă după reclamă

Mănăstirea Prislop program de vizitare

La Mănăstirea Prislop, la fel ca în cazul celor mai multe mănăstiri din România, intrarea este gratuită pe tot parcursul anului.

Programul de vizitare la Mănăstirea Prislop este zilnic, între orele 8.00 - 20.00.

Mănăstirea Prislop traseu

Drumul dintre zona turistică Lacul Cinciş şi Mănăstirea Prislop a fost reabilitat în anul 2017. Noua şosea străbate pădurile Silvaşului şi leagă, printr-o scurtătură, cele două zone turistice din vecinătatea Hunedoarei.

Tronsonul de drum judeţean modernizat facilitează accesul turiştilor din Ţinutul Pădurenilor la Mănăstirea Prislop, dar şi a celor care pornesc din Hunedoara, din zona Castelului Corvinilor, prin Teliuc, spre mormântul lui Arsenie Boca. Distanţa dintre Hunedoara şi Mănăstirea Prislop pe ruta Teliuc – Cinciş – Silvaşul de Jos este aproxmativ egală cu cea de pe ruta Hunedoara – Hăşdat - Silvaşul de Jos, de 20 de kilometri.

Dat fiind numărul mare de pelerini așteptat, au fost instituite mai multe reguli în ceea ce privește locurile de parcare la Mănăstirea Prislop. Astfel, parcările din imediata vecinătate a mănăstirii vor putea fi utilizate, în principal, de autocare și microbuze. Pentru autoturisme, parcarea va fi efectuată la o distanță de circa un kilometru de mănăstire, pe un platou ce este pus la dispoziție de composesoratul Silvaș. Șoferii trebuie să fie atenți la modul în care vor parca pe acel platou, deoarece în condiții de ploaie sau ninsoare există riscul ca unele mașini să aibă probleme din cauza noroiului.

Mănăstirea Prislop cazare

Cei care caută cazare la Mănăstirea Prislop pot găsi pensiuni și hoteluri ale căror prețuri de cazare pentru o cameră de două persoane pornesc de la 20 de euro și pot ajunge, în funcție de cerințe și preferințe, la 40-50 de euro pe noapte.

Mănăstirea Prislop istorie

Mănăstirea Prislop, a fost ctitorita de Sfântul Nicodim cel Sfințit între anii 1399-1405. În secolul al XVI-lea, mănăstirea a fost restaurată de Domnița Zamfira, fiica lui Moise Vodă Basarab din Bucurști, cea de-a doua ctitoră a mănăstirii. În timpul Domniței Zamfira, biserica a fost împodobită cu o pictură nouă.

Unul dintre călugării care au viețuit aici în secolul al XVI-lea s-a retras mai sus de mănăstire unde și-a săpat o peșteră în stâncă și acolo a dus o deosebită viață ascetic. El a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992; este cunoscut cu numele de Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop, iar peștera lui, numită ”Casa Sfântului”, este loc de pelerinaj.

În toamna anului 1948, mitropolitul Ardealului, Nicolae Bălan, a adus la Prislop pe ieromonahul Arsenie Boca pentru reînvierea mănăstirii sub aspect spiritual și material. După 1948, toate lucrările de construcție și înfrumusețare din mănăstire au fost fie realizate personal de părintele Arsenie, fie după desenele și îndrumările sale. De aceea, părintele Arsenie Boca este considerat al treilea ctitor al Mănăstirii Prislop.

Mormântul lui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop

Mormântul părintelui Arsenie Boca se află în cimitirul Mănăstirii Prislop, la mică distanță de peșteră Sfântului Ioan de la Prislop. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.

Citește și: Arsenie Boca despre Maica Domnului. Cuvintele vii ale părintelui pentru suflet

Cuvintele vii ale părintelui Arsenie Boca. 14 citate despre iubire

Rugăciunea părintelui Arsenie Boca! Rostește-o când simţi că ești într-o perioadă dificilă

Vara e la final în calendar, nu şi pe plajă. În 2 Mai, satul din sudul litoralului, turismul a explodat în ultima perioa... Ministerul Turismului anunţă o investiţie de 7,6 milioane de lei la Ocna Sibiului pentru modernizarea parcului balnear...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x