Este destul de greu să faci un top al celor mai bune deserturi turcești, mai ales că bucătăria tradițională a acestei țări este recunoscută în toată lumea, în special pentru gustul rafinat al bucatelor servite într-o manieră impecabilă, dar mai ales pentru rețetele păstrate din cele mai vechi timpuri.
În Antalya, parcă fiecare desert are cu totul și cu totul o altă textură, formă și gust, față de restul preparatelor turcești, ba chiar ai impresia că frumusețea locului accentuează gustul deliciilor culinare din fiecare restaurant, patiserie sau cofetărie răsfirate pe bulevarde și străduțe întortocheate.
Miros fin de baclava
Când spunem “Antalya”, ne gândim inevitabil la plajele perfecte, cu nisip parcă cernut prin cea mai fină sită și la aromele acelea orientale, autentice. Sau la mirosul fin al baclavalelor proaspăt scoase din cuptor, cu fistic sau nucă… cât de lung poate fi “hmmm-ul”, mai ales când pășești într-o cofetărie renumită, unde se servește cel mai bun cataif !?
Cu brânză de capră sau cremă de vanilie, stropit din plin cu caramel și fidea turcească, cataiful este desertul pe care nu l-ar refuza nici temutul Suleyman. Iar dacă îți plac fructele uscate, în special fisticul și miezul de sămânță de floarea soarelui, încearcă traditionala halva tahini. Se spune chiar că, în Antalya vei gusta cea mai delicioasă reteță de acest fel.
Să ne răcorim…
Cu siguranță, tânjești în plin sezon estival după o băutură tradițională turcească, care să te răcorească după o zi de stat în soare, pe plajele cu nisip fin. Își recomandăm să consumi ayran, una dintre cele mai cunoscute băuturi din Turcia, din iaurt gras din lapte de capră, apă, piper și alte mirodenii.
Dacă ești în căutare de ceva mai dulceag, încearcă sherbet-ul din diferite fructe și plante specifice zonei, diluat cu apă și servit cu gheață.
Hotel Kleopatra Ada 4*- de la 345 euro/persoana, 7 nopti de cazare cu all inclusive, transport cu avonul, transferuri, asistenta turistica. Detalii pe www.besttourism.ro, call center 031/226332
Mădălina Isar