Totusi sarbatoarea in sine nu are loc intr-o zi anume, deoarece Betleem este orasul ce cunoaste o incredibila varietate religioasa - catolici, protestanti, Greco-ortodocsi, etiopieni, armeni si asa mai departe.
In timp ce de exemplu romano-catolicii si protestantii au Craciunul pe 25 decembrie, grecii, sirienii si alti crestini ortodocsi il sarbatoresc pe 6 ianuarie. Pentru crestinii armeni, ziua Nasterii Pruncului are loc pe 18 ianuarie. De aceea, acest loc unic cunoaste o celebrare prelungita a Craciunului.
In general, traditiile sunt similare celor pastrate in Europa sau America de Nord. Incepand cu 26 decembrie, orasul este decorat cu steaguri si lumini, iar o piata speciala este deschisa pentru localnici, dar mai ales pentru turisti. Piese de Craciun sunt jucate pentru copii si adulti, iar scena Nativitatii este expusa atat in oras, cat si casele oamenilor. Mai mult, acestia isi picteaza o cruce pe usa.
In Ajunul Craciunului, o slujba religioasa are loc in orasul lui Iisus si se desfasoara ca un adevarat spectacol. Sunt reconstituite scene biblice, cu actori costumati ce trec pe strazile orasului calare pe cai.
Datorita numarului ridicat de turisti care sunt asteptati sa ajunga in orasul sfant prin aeroportul international Ben-Gurion, ministrul turismului promite sa ofere transpot gratuit celor care ajung cu avionul la Ierusalim, urmand sa fie transportati la Betleem.
Autobuzele vor pleca din ora in ora de la manastirea Elias si ii vor duce pe turisti la Biserica Nativitatii, urmand sa se intoarca la fiecare jumatate de ora, incepand cu 24 decembrie, pana pe 25 decembrie.
De altfel, pana la sfarsitul anului 2010 se estimeaza ca un numar de 2.4 milioane turisti crestini vor fi vizitat Israelul, de doua ori mai multi decat in 2009.
Foto: vtravelled.com
Cernobilul va putea fi vizitat de turisti, din 2011... VIDEO! Vacanta in cabanele Ceausestilor...