Miel la proțap, pâine cu aspect de cozonac, ouă roșii sau celebra pască cu stafide sunt deliciile care nu lipsesc de pe nicio masă pe insula Corfu, în ziua sfântă de Paște. Pe Insula de Smarald, Paștele este celebrat cu mare fast, prin focuri de artificii incredibile, procesiuni și bucate alese.
Magiritsa, tsoureki și cremă picantă de feta
Localnicii țin foarte mult la tradițiile strămoșești, iar obiceiurile sunt printre cele mai frumoase din lume. Dacă ajungi aici în Săptămâna Luminată, vei vedea o insulă diferită față de restul anului. Datina spune că toți localnicii trebuie să țină post timp de șase săptămâni. În această perioadă se delectează cu tot felul de preparate pe bază de legume, fructe proaspete și supe ușoare.
Ouăle roșii, simbol al iubirii și reînnoirii
În noapte Învierii, după slujba la care au participat toți localnicii și turiștii deopotrivă, toată lumea se strânge la focul mare din centrul orașului, unde încing mielul la proțap. Mesele festive sunt întinse, iar de pe ele nu lipsesc preparatele pe bază de pește, carne de miel, fripturile scăldate cu tzatzyki ori cremă picantă de feta. Nici renumita supă magiritsa din măruntaie de miel, și bineînțeles tsoureki, pâinica cu aspect de cozonac presărată din plin cu miere, fulgi de migdale și în mijlocul căreia se pun câteva ouă roșii ca simbol al iubirii și reinnoirii.
Cofioții au o mulțime de preparate pe care le așează pe masă, în duminica Paștelui. De la numeroase plăcințele cu diverse umpluturi, paste cu carne de miel, până la pâinici dulci sau sărate. Un deliciu pe care foarte mulți turiști îl adoră este orzo cu creveți sau midii, stropit din plin cu sos de roșii aromat și vin alb parfumat.
De Mădălina Isar
Aparthotel Porto Marina 2*- de la 169 euro + 429 lei, 4 nopti de cazare cu demipensiune + masa festiva de Paste cu program folcloric, transport cu autocarul, asistenta turistica, vizitele prevazute in program. Detalii pe www.europatravel.ro , call center 021-9407.