Păzite îndeaproape de Masivul Bucegi, binecuvântate cu peisaje unice, o istorie lungă și frumoasă, și nenumărate obiective turistice, nici nu este de mirare de ce Sinaia și Bușteni sunt unele dintre cele mai vizitate stațiuni de pe Valea Prahovei. Iată de ce nu ar trebui să le excluzi de pe lista cu locuri de văzut în această vară.
Sinaia, perla Carpaților
Dacă iarna este un paradis al schiorilor, pe timp de vară Sinaia se transformă într-o oază de relaxare. Stațiunea cu atmosferă regală este recunoscută pentru somptuosul Castel Peleș, reședința regelui Carol I al României, considerat unul dintre cele mai importante monumente ale secolului al XIX lea. Se întinde pe o suprafață uriașă de circa 3200 de metri pătrați, cu 160 de camere, 30 de băi și mai multe saloane care adăpostesc opere de artă valoroase. În incinta palatului găsești una dintre cele mai importante colecții de tablouri din Europa, dar și o expoziție cu peste 4000 de arme care aparțin secolelor XIV-XVII.
Pasionații de cărți vechi și rare au posibilitatea să viziteze Biblioteca Regală, multe dintre artefacte au coperțile din piele gravate cu litere din aur, însă principala atracție a locului este ușa secretă din spatele unui raft cu cărți, prin care Regele Carol I putea trece dintr-o parte în alta a castelului fără să fie văzut. Castelul Peleș este considerat unul dintre cele mai valoroase muzee din țară, reușind să adune în fiecare an, mai bine de 300.000 de vizitatori din toate colțurile Europei. De neratat în oraș, este și Mănăstirea Sinaia, un edificiu cu o vechime de circa 300 de ani.
Bușteni, poarta spre Bucegi
Poziționat perfect la poalele Munților Caraiman, la o altitudine de circa 900 de metri, orășelul Bușteni atrage turiștii datorită farmecului și atmosferei degajate, dar mai ales a atracțiilor naturale pe care le găzduiește. Cascada Urlătoare, Platoul Bucegilor, Babele și Sfinxul, Jepii Mari și Jepii Mici sau Piatra Arsă sunt doar câteva dintre zonele pe care nu ar trebui să le ratezi, mai ales dacă ești pasionat de drumeții. Simbolul locului este fără îndoială Crucea Caraiman, care a intrat în Guinness World Records, datorită faptului că este cea mai înaltă cruce de pe vârful unui munte, poziționată la o altitudine de circa 2291 metri.
De Mădălina Isar
Curse turistice cu autocarul pe Valea Prahovei. Bilete începând de la 1 euro (fără tva) pe sens. În premieră, acum poți achita călătoria și prin SMS la numărul 7470. Detalii pe www.mementobus.com