Antena Căutare

FOTO. Cum poți fi mai fericit explorând unele dintre cele mai spectaculoase priveliști din România

Cine poate să vorbească mai bine despre frumusețea muntelui decât fotograful care este într‐o continuă căutare a imaginii perfecte? „Orice munte îmi place când e plin de zăpadă. Rămân doar formele albe modelate de vânt și colorate de soare“, ne împărtășește Adrian Petrișor, unul dintre cei mai cunoscuți fotografi români.

Cine poate să vorbească mai bine despre frumusețea muntelui decât fotograful care este într‐o continuă căutare a imaginii perfecte? „Orice munte îmi place când e plin de zăpadă. Rămân doar formele albe modelate de vânt și colorate de soare“, ne împărtășește Adrian Petrișor, unul dintre cei mai cunoscuți fotografi români.

Planificarea unei activități pe munte iarna ne aduce fericire
Articolul continuă după reclamă
Îți mai amintești emoția de dinaintea unei excursii, a unei drumeții sau a unei experiențe noi și energia pe care o simțeam cu toții atunci când eram copii? Adrian o simte și acum și se încarcă de ea încă din faza în care plănuiește excursiile și taberele foto pe care le organizează. E ceva ce ține de sentimentul de anticipare dat de consultarea prognozei meteo pentru a surprinde ceața, elementul care dă atmosferă imaginilor, alegerea orei la care lumina este ideală și accesorizarea potrivită a aparatului foto.
În același fel și tu, fie ca ești drumeț, schior, snowboarder sau alpinist, te poți încărca de emoție planificând o zi pe munte, cu zăpada scârțâind sub picioare. Alegerea echipamentului potrivit și a unei companii plăcute îți dă un sentiment care concurează, de‐a dreptul, cu bucuria experienței efective.
Cele mai recente studii despre fericire demonstrează că, într‐adevăr, oamenii se încarcă de hormoni ai fericirii în momentul anticipării unei experiențe. Mai mult, Elizabeth Dunn, profesor de psihologie la University of British Columbia și cercetător în domeniul fericirii, spune că anticiparea este un proces activ în care este bine să ne scufundăm.
De aceea, nu este de mirare că oamenii îndrăgostiți de munte investesc timp în alegerea echipamentului potrivit și se bucură de fiecare etapă în parte. Schiorii, spre exemplu, petrec vreme îndelungată căutând clăparii potriviți, poate cea mai importantă componentă a echipamentului, întrucât influențează postura pe schiuri.Gama este foarte variată, după cum putem vedea pe biciclop.eu, iar fiecare are propriile preferințe. Odată aleși clăparii și echipamentul complet, urmează alegerea muntelui și a prietenilor în compania cărora distracția este garantată.

Psihologii spun că datorită zăpezii, vedem lumea cu alți ochi
Sani Mann, psiholog și blogger HuffPost, spune că zăpada provoacă o schimbare prin senzația de proaspăt, ne face mai fericiți și ne pregătește să avem percepții noi și pozitive asupra lumii. Așa că dacă la tine în oraș temperaturile din ultimele zile au topit‐o pe toată, rezervă‐ți weekendurile pentru a o regăsi la munte. Ia o gură de aer proaspăt și simte cum spațiile vaste albe și verdele brazilor fac ca orice gând neimportant să zboare, lăsându‐te imperturbabil și ușor.
Un fenomen numit memorie emoționala spune că asociem amintirile cu emoțiile simțite la momentul producerii lor. Așa că mulți dintre noi asociem zăpada cu zilele frumoase din copilărie în care ne jucam în zăpadă și eram fericiți.
Dacă deja mintea îți zboară la munții potriviți și cauți liste, îți oferim aici câteva destinații montane fotografiate de Adrian, plus activăți ca să te bucuri complet de frumusețea naturii și de zăpadă.
1. Munții Făgăraș
Valea Bâlei este căutată de schiori pentru telecabină și cabana din căldarea Bâlei, la 2.027 metri. Aici poți schia pe pârtia de sub Șaua Caprei și sub Curmătura Bâlei, iar dacă ești schior avansat, poți coborî pe Valea Bâlei.
O zonă foarte bună pentru schi este și Valea Doamnei. De la Cabana Bâlea Lac în Valea Doamnei poți ajunge urcând în Curmătura Bâlei, iar de aici cobori Valea Doamnei pe schiuri. De la limita superioară a pădurii poți străbate pe jos traseul până la hotelul Bâlea Cascadă.
2. Munții Vlădeasa
Cu altitudini de aproape 1.800 de metri, munții Vlădeasa atrag în fiecare weekend aventurierii. Aceștia aleg comuna Săcuieu pentru schi de tură și freeride, acolo unde, pe versantul cu expunere nordică, zăpada se menține chiar și șase luni pe an. Sergiu Potra, a realizat un video care ne arată peisajele impresionante de pe munții Vlădeasa, filmate de pe schiul de tură si splitboard în ianuarie, anul acesta.
3. Munții Ciucaș
Dacă practici sau vrei sa înveți schi de tură, trebuie să te gândești la Ciucaș. Specificul Munţilor Ciucaş este dat de formaţiunile spectaculoase din rocă: Goliat, Porumbelul, Babele la sfat sau Mâna Dracului care își expun griul texturat sub o poleială albă. Niște sculpturi ale naturii, pe care merită să le admiri de pe schiuri.
4. Munții Retezat
Pârtia de schi Râuşor este unica din masivul Retezat dotată cu două instalaţii de teleschi în lungime de 350 m şi respectiv 450 m, corespunzătoare unei lungimi de coborâre pe pârtie de aproximativ 1.200 m şi o diferenţă de nivel totală de 180 m. Programul și tarifele pentru teleschi practicate pe pârtia Râușor le poți afla de aici, ca să îți faci o idee cât te poate costa o astfel de distracție la munte.
Sursa foto: adrianpetrisor.ro
Marmaris, o destinație ispititoare... Extindere fără precedent pentru Christian Tour în Europa...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x