FOTO. Cum poți fi mai fericit explorând unele dintre cele mai spectaculoase priveliști din România

 
+7 click pentru
galerie

 Cine  poate să  vorbească  mai  bine  despre  frumusețea  muntelui  decât  fotograful care  este  într‐o  continuă  căutare a imaginii perfecte?  „Orice munte îmi place  când e plin de zăpadă. Rămân doar  formele albe modelate de vânt și colorate de soare“, ne împărtășește Adrian Petrișor, unul dintre cei mai cunoscuți fotografi români.

Planificarea unei activități pe munte iarna ne aduce fericire
Îți mai  amintești  emoția  de  dinaintea  unei  excursii,  a  unei  drumeții sau  a  unei  experiențe  noi și  energia pe care o simțeam cu toții atunci când eram copii? Adrian o simte și acum și se încarcă de  ea încă din faza în care plănuiește excursiile și taberele foto pe care le organizează. E ceva ce ține de  sentimentul de anticipare dat de consultarea prognozei meteo pentru a surprinde ceața, elementul care  dă atmosferă imaginilor, alegerea orei la care lumina este ideală și accesorizarea potrivită a aparatului foto. 
În  același  fel  și  tu,  fie  ca  ești  drumeț,  schior,  snowboarder  sau  alpinist,  te  poți  încărca  de  emoție planificând o zi pe munte, cu zăpada scârțâind sub picioare. Alegerea echipamentului potrivit și a unei  companii plăcute îți dă un sentiment care concurează, de‐a dreptul, cu bucuria experienței efective.
Cele mai recente studii despre fericire demonstrează că, într‐adevăr, oamenii se încarcă de hormoni ai fericirii  în  momentul  anticipării  unei  experiențe.  Mai  mult,  Elizabeth  Dunn,  profesor  de  psihologie  la  University  of  British  Columbia și  cercetător  în  domeniul fericirii, spune  că  anticiparea  este  un  proces  activ în care este bine să ne scufundăm. 
De aceea, nu este de mirare că oamenii îndrăgostiți de munte investesc timp în alegerea echipamentului potrivit și se bucură de fiecare etapă în parte. Schiorii, spre exemplu, petrec vreme îndelungată căutând clăparii potriviți, poate cea mai importantă componentă a echipamentului, întrucât influențează postura  pe schiuri.Gama  este  foarte  variată,  după  cum  putem  vedea  pe  biciclop.eu,  iar  fiecare  are  propriile preferințe. Odată aleși  clăparii și echipamentul  complet, urmează alegerea muntelui și a prietenilor în compania cărora distracția este garantată.  

Psihologii spun că datorită zăpezii, vedem lumea cu alți ochi 
Sani  Mann,  psiholog  și  blogger  HuffPost,  spune  că  zăpada  provoacă  o  schimbare  prin  senzația  de  proaspăt, ne face mai fericiți și ne pregătește să avem percepții noi și pozitive asupra lumii. Așa că dacă  la tine  în  oraș temperaturile  din  ultimele zile  au topit‐o  pe toată, rezervă‐ți weekendurile  pentru  a o  regăsi la munte. Ia o gură de aer proaspăt și simte cum spațiile vaste albe și verdele brazilor fac ca orice gând neimportant să zboare, lăsându‐te imperturbabil și ușor.
Un fenomen numit memorie emoționala spune  că asociem amintirile  cu emoțiile simțite la momentul producerii lor. Așa că mulți dintre noi asociem zăpada cu zilele frumoase din copilărie în care ne jucam în  zăpadă și eram fericiți.  
Dacă  deja  mintea  îți zboară  la  munții  potriviți și  cauți  liste,  îți  oferim  aici  câteva  destinații  montane fotografiate de Adrian, plus activăți ca să te bucuri complet de frumusețea naturii și de zăpadă.
1. Munții Făgăraș
Valea Bâlei este  căutată de schiori pentru telecabină și  cabana din  căldarea Bâlei,  la 2.027 metri. Aici poți schia pe pârtia de sub Șaua Caprei și sub Curmătura Bâlei, iar dacă ești schior avansat, poți  coborî pe Valea Bâlei.
O zonă foarte bună pentru schi este și Valea Doamnei. De la Cabana Bâlea  Lac în Valea Doamnei poți  ajunge  urcând  în  Curmătura  Bâlei,  iar  de  aici  cobori  Valea  Doamnei  pe schiuri.  De  la  limita  superioară a pădurii poți străbate pe jos traseul până la hotelul Bâlea Cascadă.
2. Munții Vlădeasa
Cu  altitudini  de  aproape  1.800  de  metri,  munții  Vlădeasa  atrag  în  fiecare  weekend  aventurierii. Aceștia aleg comuna Săcuieu pentru schi de tură și freeride, acolo unde, pe versantul cu expunere  nordică, zăpada se menține chiar și șase luni pe an.  Sergiu Potra, a realizat un video care ne arată peisajele impresionante de pe munții Vlădeasa, filmate de pe schiul de tură si splitboard în ianuarie,  anul acesta.
3. Munții Ciucaș
Dacă  practici sau  vrei sa  înveți schi  de tură, trebuie să te  gândești  la  Ciucaș.  Specificul  Munţilor Ciucaş este dat de formaţiunile spectaculoase din rocă: Goliat, Porumbelul, Babele la sfat sau Mâna Dracului care își expun griul texturat sub o poleială albă. Niște sculpturi ale naturii, pe care merită să  le admiri de pe schiuri.
4. Munții Retezat  
Pârtia de schi Râuşor este unica din masivul Retezat dotată cu două instalaţii de teleschi în lungime de 350 m şi respectiv 450 m, corespunzătoare unei lungimi de coborâre pe pârtie de aproximativ 1.200 m şi o diferenţă de nivel totală de 180 m. Programul și tarifele pentru teleschi practicate pe pârtia  Râușor  le  poți  afla  de aici,  ca să  îți faci  o  idee  cât te  poate  costa  o  astfel  de  distracție  la  munte.
Sursa foto: adrianpetrisor.ro
facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe