Live acumTe cunosc de undeva!
Prime Time 20:00iUmor

Iordania, regatul construcțiilor antice

Să pășești pe străzile cu pietre vechi, realizate de nabateeni poate fi o adevărată provocare pentru turistul modern. O vizită în Iordania înseamnă mai mult decât o incursiune în timp, în vremurile antice când Moise urca pe Muntele Nebo, de unde avea să vadă Pământul Făgăduinței.

Printre coloane uriașe și pereți tociți de vreme, în mijlocul deșertului, drumul șerpuitor te conduce către cea mai mare realizare a Regatului Nabateean, Petra. O minune de oraș sculptat în rocă de culoarea mierii care a trădat timpurile moderne și a rezistat cu sfințenie în ciuda turismului în exces. Adevărata operă de artă a beduinilor, te surprinde printe tehnicile folosite pentru a realiza forme și decorațiuni ireale.

Probabil că nimeni nu poate explica în detaliu, cum au reușit nabateeni să realizeze asemenea opere de artă. Nici legendele nu au întârziat să apară, în urma cărora aflăm că beduinii au primit ajutor divin pentru a ridica astfel de castele în rocă dură. Dincolo de povești, Petra este o destinație de neratată în cadrul sejurului în Iordania, și cu siguranță locul de văzut măcar o dată în viață.

Dacă la Petra, te poți bucura de o experiență parcă ireală, drumul fierbinte prin deșertul Wadi Rum poate fi exact ceea ce îți doreai. Aventură, adrenalină și puțin de culoare... dunele uriașe de nisip fin te poartă către o lume fermecată, unde frumusețea înseamnă liniște. Totul pare tăcut aici, chiar și atunci când în zare se aud clopoțeii caravanelor care trec pe Drumul Mătăsii, încărcate cu diverse materiale.

Destul de departe de Petra, dar ceva mai aproape de Amman se găsesc cele mai multe ”castele de nisip”. Fotrețele Deșertului, în estul Iordaniei au fost ridicate în perioada dinastiei Umayyad, dar timpul care a trecut peste aceste minuni arhitecturale, nu a lăsat semne vizibile. Pereții castelelor păstrează povești și mirosuri din negura timpului, iar atmosfera este una antică. Cuvintele sunt de prisos pentru a putea descrie aceste fortificații, mai ales că aici sunt păstrate mozaicuri fine, extrem de rare.

de Mădălina Isar

Oferte Turistice Iordania

Hotel Arena-Amman& Crystal-Aqaba 3*

- de la 578 euro/persoana, 7 nopti de cazare cu mic dejun, transport cu avionul, transferuri, asistenta turistica. Detalii pe www.cocktailholidays.ro , sau la telefonele 0771 638 324 / 021 317 84 55.

Hotel Crystal International- Aqaba 3*

- de la 422 euro/persoana, 7 nopți de cazare cu mic dejun, transport cu avionul, transferuri, asistență turistică. Detalii pe www.holidayoffice.ro , telefon 021 527 50 50 sau la adresa [email protected].

Recomandari