Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Litoralul a ramas destinatia preferata a romanilor si in 2011

Litoralul a fost si in 2011 cea mai ceruta destinatie a turistilor romani, insa perioada sejurului s-a scurtat pe fondul austeritatii impuse de situatia economica a Romaniei.

„Weekend-urile din varf de sezon (20 iulie - 20 august) au beneficiat de grad de ocupare de 100%, dar in timpul saptamanii statiunile au fost pline numai in proportie de mai putin de 50%. Pe intregul sezon, ca medie, hotelurile de la Marea Neagra au fost ocupate in proportie de aproximativ 50%-60%, incasarile rezultate fiind insuficiente pentru ca hotelierii sa imbunatateasca infrastructura hoteliera si sa reziste si in perioadele de extra-sezon", se arata intr-o retrospectiva realizata deAsociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).

Peste 60% din turistii care au ales destinatii romanesti au cumparat ofertele speciale precum cele din campania „Vacanta in tara mea" sau din programele „Inscrieri timpurii" sau „Zile gratuite de vacanta".

De asemenea, au existat destinatii interne care au avut o crestere importanta, precum Delta Dunarii.

Preferintele externe, tot Grecia si Turcia

In 2011, preferinta romanilor s-a indreptat spre destinatii externe traditionale, dar si spre turism exotic.

„Anul 2011 a avut un trend ascendent pentru sejururile externe, pentru care pana la acest moment putem sa estimam cresteri de 25 - 30% fata de 2010. Pe primele locuri ca si in anii precedenti au ramas Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania", mentioneaza ANAT.

Potrivit sursei citate, in contextul evenimentelor politice si sociale declansate in nordul Africii si partial in Orientul Mijlociu, destinatii precum Tunisia, Egipt sau Siria au pierdut interesul turistilor, traficul diminuandu-se foarte mult.

„A avut de castigat Dubaiul, ca destinatie calda, cosmopolita si relativ aproape fata de Romania", precizeaza ANAT.

Ca element de noutate, turistii au fost interesati de destinatii exotice precum Republica Dominicana, Maldive, Jamaica sau Dubai, obtinute la jumatate de pret, sub conditia sa fie achizitionate cu mult timp inainte.

„De un interes constant s-au bucurat in anul 2011 si programele tip Senior, in special cele derulate pe Spania, Cipru si Israel. Aceste programe se adreseaza turistilor cu varsta de peste 55 de ani si se deruleaza in perioada de extrasezon, mai precis octombrie - aprilie", se precizeaza in comunicatul ANAT.

Piata de corporate travel (turism de afaceri) a inregistrat o crestere, pe fondul unui management financiar al marilor corporatii, care s-au repliat la noile conditii de criza.

Citeste mai multe pe Fin.ro

Foto: Hepta

Recomandari