Malta, cea mai mare dintre cele trei insule care alcatuiesc arhipelagul (celelalte doua sunt Gozo si Comino) situat in centrul Mediteranei, la doar 80 de kilometri de sudul Siciliei. Clima blanda, cu veri in care temperatura nu trece de 30 de grade si ierni cu minime de 15 grade, o fac o destinatie turistica accesibila tot anul. Cele mai populare statiuni turistice sunt cele de pe coasta vestica, la nord de capitala, Valletta. Pe insulele Gozo si Comino, cu plaje deosebit de frumoase, se poate ajunge rapid, cu cursele rapide si dese de ferryboat, cu plecarea din Malta. Viziteaza-le si te vei indragosti iremedial de aceste perle ale Mediteranei.
Valletta, orasul fortificat
Capitala in sine este o alta alegere inspirata pentru petrecerea vacantei. Zona veche a portului a fost modernizata si acum e plina de baruri si restaurante, iar traditionala ospitalitate malteza te va face sa te simti minunat. Arhitectura orasului este impresionanta si ecoul povestilor cu cavaleri si intamplari din razboaie rasuna parca si acum intre zidurile fortului St. Elmo sau ale Catedralei Sf. Ion. Datorita uneia dintre cele mai concentrate zone istorice din lume, orasul a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cele mai aglomerate zone sunt in Triq ir-Repubblika si Triq il-Merkanti, dar daca mergi pe stradutele inguste, linistite, poti simti viata de zi cu zi a maltezilor.
Mancaruri pe care trebuie sa le gusti
Reflectand istoria incarcata a Maltei, bucataria malteza este un melanj intre influentele siciliene, engleze, spaniole, magrebiene si provensale. Nevoiti sa importe majoritatea materiilor prime, aflati in calea rutelor maritime comerciale, bucataria malteza a absorbit, transformat si adaptat felurile de mancare straine. Aljota, de exemplu, o ciorba de peste cu mult usturoi, ierburi si rosii, este varianta malteza a bouillabaisse-ului frantuzesc.
Daca iti vei petrece vacanta in Malta, iti propun sa testezi neaparat cateva feluri de mancare absolut delicioase: carnaciorii maltezi, pe care ii poti cumpara de la macelariile din sate, painea cumparata de la brutarie si branza din insula Gozo.
Gusta la un restaurant din Mgarr: “fenkata” (o tocana de iepure), mananca “bebbux” ( melci) si “lampuki” (dorada), bea o Cisk, bere malteza si incearca “Kinnie”, o bautura locala, dulce-amaruie. Foarte gustoase sunt si “mqaret” - pastele malteze traditionale, umplute cu curmale.
Sejur in Malta, Hotel Il Palazzin 4* - de la 325 Euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopti cazare cu mic dejun si asistenta turistica. Detalii pe www.besttourism.ro tel. 031.226.33.25
De Catalina Alberti